Skip to content

Snelle levertijd * Scherpe prijzen * 100% tevredenheidsgarantie

Het ontwerpen van kerst-clipart

Zoals je in onze eerdere weblogpost hebt kunnen lezen zijn onze vormgevers druk bezig met leuke en mooie nieuwe clipart voor kerstkaarten. Zodat je ook voor komende kerstmis sprankelende kerstkaarten kunt bestellen bij fotokaarten!

Op deze foto zag je hoe er gewerkt werd aan een vignet met het jaaral 2016:

IMG_3230

Na veel geschaaf en geknutsel is het vignet nu klaar. Het staat in ons kaartontwerpprgramma bij de versieringen onder het thema kerst.

De versiering doet het zowel op een donkere als een lichte achtergrond erg goed (al zeggen we het zelf!) We vonden hem zo geslaagd dat we deze meteen maar heel groot in 2 kaartvoorbeelden hebben gezet:

 

Boom2016_hout_web

Lichtgroen_boomstam_web

Via deze link kom je direct in ons kaartontwerpprogramma waar dit kaartontwerp meteen voor je klaar staat om verder te bewerken en te bestellen.

Komen mijn kerstkaarten nog op tijd?

De kerstdagen komen dichterbij en daarmee ook het moment dat je écht je kaarten moet bestellen als je dat nog niet gedaan hebt. Omdat de mensen in de drukkerij ook ‘s nachts werken, worden de kaarten ook in deze drukke tijd heel snel gedrukt en verstuurd. Ook de post komt bijna zonder uitzondering de volgende bezorgdag aan. Het zachte weer dat nog zeker een week aanhoudt, helpt gelukkig ook mee en dat maakt dat je, als je in Nederland woont, nog een paar dagen hebt. Wil je jouw kaarten zelf nog versturen dan moet je vanaf woensdag 24 december (de laatste bezorgdag voor kerst) terugtellen. Maandag 22 december versturen lijkt dan een veilige keuze. Dat betekent dat je je kaarten zaterdag in huis moet hebben en dat je ze dus donderdag de 18e of vrijdag de 19e moet bestellen. Ben je een optimist dan is de planning: om ze woensdag de 24e bij jouw vrienden in huis te hebben, verstuur je ze de 23e. Komt de post bij jou ‘s ochtends, en lukt het je ze in een middag te schrijven en adresseren, dan zou je erop kunnen gokken dat je de kaarten maandag de 22e laat drukken. In dat geval heb je tot zondag de 21e de tijd om de kaarten te bestellen en betalen.

Voor België geldt vanzelfsprekend een andere planning. Het drukken gaat even snel (betaal met Paypal om wachten op een overschrijving te voorkomen) als in Nederland maar het verzenden kost iets langer. Ons advies: bestel en betaal je kaarten uiterlijk dinsdag. De kaarten worden dan woensdag gedrukt en verstuurd en vrijdag of maandag bezorgd.

Vind je het niet zo belangrijk dat  de kaarten er voor Kerstmis zijn, houdt dan rekening met  de feestdagen: de 25e en de 26e worden er geen kaarten bezorgd. Zaterdag de 27e is er wel postbezorging maar maandag de 29e weer niet. Wil je ons je kaarten op maandag laten drukken, dan betaal je jouw bestelling voor zondag de 28e 18.00 uur. Je kunt ze dan de 30e of op oudjaarsdag verwachten.

Is je kaart meer een nieuwjaarskaart dan heb je in ieder geval nog tot Drie Koningen (dinsdag 6 januari) en dat geeft je nog even uitstel.

 

Nieuw kerstversieringen voor je foto kerstkaarten

In de laatste weken van november en de eerste van december draait alles bij ons om Kerstmis. In die laatste weken voegen we meestal ook nieuwe kerst-mogelijkheden toe: omlijstingen en versieringen waarmee je ook dit jaar opvallend leuke kerstkaarten kan maken.
De nieuwe ijsberen heb je misschien al gezien maar deze kerstmannen zijn kerstvers. We hebben er 3 van

kerstman fotokaarten met boek in stoel fotokaarten kerstman met voetenbad

De kerstmannen vind je, net als de andere kerstversieringen in stap 3 als je ze wilt gebruiken op de voorkant van je kaart, maar ook in  stap 4 en 5

Een kaartenrand met huisjes

Een versiering waarmee je gemakkelijk een sfeervol randje aan je kaart geeft; een rijtje ouderwetsche huisjes.

 

kersttekst embleem   Een vignet waarvan je zelf de kleur kan kiezen is een van de nieuwe vaste teksten.

 

Een kerstig winterbord Een van de aanpasbare versieringen; een bord in kerstsfeer waarop je de tekst zelf kan aanpassen.

Veel plezier en suces bij het maken van je kerstkaarten. Heb je hulp nodig, dan kan je ons bellen of e-mailen. We helpen je graag!

Iemand vijf jaar gratis kerstkaarten?

Ben je trots op de kerstkaarten die je gemaakt hebt bij fotokaarten, dan hebben we goed nieuws. Ook dit jaar maak je weer kans op vijf jaar gratis kerstkaarten. Win je, dan krijg je niet alleen je aankoopbedrag van dit jaar terug maar daarnaast een gelijk aantal kaarten in 2015, 2016, 2017 en 2018! En daar hoef je niet veel voor te doen. Je stuurt ons het bestelnummer van je kaart door en wij zetten een afbeelding op onze facebookpagina. Eind december kiest de jury de winnende kaart. Natuurlijk houden we je op de hoogte op ons kerstweblog en onze FB-pagina: facebook.com/fotokaarten.

Heb je een kaart gemaakt, doe dan mee en maak kans op die prachtige prijs.

Bekijk de wedstrijdvoorwaarden en lees precies hoe je mee kan doen op fotokaarten.nl/kerstactie-2014-voorwaarden

Sorry, geen kerststress

Ieder jaar rond deze tijd worden er onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat veel mensen al in december kerststress voelen opkomen. In Nederland is het gelukkig nog niet zo erg als in Engeland (waar het gemiddelde stel in de kerstperiode vier keer per dag ruzie heeft, 20% overweegt om uit elkaar te gaan en 5% zich afvraagt of de relatie het nieuwe jaar wel haalt) maar ook bij ons maakt 40% zich zorgen over cadeaus, over het eten en de schoonfamilie. En de kerstkaarten. Over het vieren van de kerstdagen zelf gaan wij niet maar met de kaarten kunnen we je natuurlijk wel helpen. We zorgen er graag voor dat jij je over de kerstkaarten niet druk hoeft te maken. Hoe? Zo:

  • Als eerste geven we je voor je de kaarten gaat bestellen een idee van de levertijd. Zo kan je beter inschatten of je nog even kan wachten en een nieuwe foto kan maken of dat je maar beter direct kan bestellen.
  • Heb je besteld, dan laten we in de e-mails die we sturen over je bestelling duidelijk zien wanneer je de kaarten kan verwachten. En omdat de post in de meeste gevallen netjes op tijd is, weet je waar je aan toe bent.
  • Ook in de kerstperiode werken we vliegensvlug. Dus zelfs als je laat bent, kun je bij ons nog terecht.

Je ziet het; bij Fotokaarten geen kerststress.

 

– – – – –

Het genoemde onderzoek vind je hier

Kerstkaarten maken zonder eigen foto

Bij Fotokaarten maken de meeste mensen kaarten met een foto en meestal staat er in ieder geval een foto op de voorkant van de kaart. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kan ervoor kiezen de foto niet op de voorkant maar op de binnenkant of de achterkant van je kaart te zetten, je kan zelfs besluiten geen foto te gebruiken. Want met onze achtergronden, onze versieringen en tekstmogelijkheden maak je zelfs zonder foto een opvallend mooie (foto)kaart. De voorbeelden hieronder geven je een idee van de mogelijkheden. 

Speciale achtergronden

Speciaal voor kerst, en nieuwjaar hebben we een paar achtergronden gemaakt die zo mooi zijn dat je ze als bijna compleet kaartontwerp kan gebruiken. En dat is heel handig als je bijvoorbeeld een zakelijke kaart moet maken voor de feestdagen en daar geen passende foto voor hebt.

kerstkaart lichtjes en vaste tekst
Een lichtjesachtergrond en een vaste, kleurbare tekst zijn voldoende voor een mooie kaart. Bekijk ook de achterkant van de kaart even!

 

Vrolijke versieringen

Met een beetje creativiteit en onze speciale kerstversieringen kun je ook zonder foto een heel persoonlijke kaart maken. In dit voorbeeld zijn pinguïns, tekstballonnen en een glitterachtergrond gecombineerd.

Kerstkaart met pinguins

 

Nog een voorbeeld; een kaart zonder foto die er toch fotografisch uitziet met een houten wegwijzer en besneeuwde kerstbomen. Sfeervol toch?

Kerstkaart met wegwijzer en bomen

 

Aandacht voor je tekst

Je kan er ook voor kiezen een kaart te maken waarop je tekst alle aandacht krijgt. In dit voorbeeld is gekozen voor een kleurbare achtergrond in rood waardoor de woorden goed leesbaar zijn.

nieuwjaarskaart met alleen tekst

 

Een kaart zonder foto maken

Wil je een fotokaart zonder foto maken, dan kan je in de eerste stap, waarin gevraagd wordt om een foto in te sturen, kiezen voor begin meteen. In de volgende stap gooi je het lege fotokader weg en kies je een achtergrond. De rest wijst zich vanzelf. Of je klikt op een van de voorbeelden hierboven. Het spreekt voor zich dat je de tekst, de versieringen en de achtergronden nog kan aanpassen.

Zoals de voorbeelden laten zien is het helemaal niet moeilijk om opvallend mooie kerstkaarten te maken, zelfs niet als je geen foto wilt gebruiken.

Kerstkaarten met logo bedrijf

Op een zakelijke kerstkaart hoort natuurlijk ook het logo van je bedrijf. Maar hoe krijg je een logo op de kaart en waar moet je op letten? We laten met wat voorbeelden zien hoe je jouw bedrijfslogo op je kerstkaart (of nieuwjaarskaart nauurlijk) kan zetten.

Bestandsformaten

Een logo kan heel veel verschillende bestandsformaten hebben. Niet ieder formaat kan direct gebruikt worden om een kaart te maken. Gelukkig is het omzetten niet erg ingewikkeld, zelfs niet als je zelf geen software in huis hebt. Zoek in google op online eps to jpg of online ai to jpg en je vindt direct meerdere websites waar je afbeeldingen kan omzetten. Heb je wel software, dan hoef je het logo vaak alleen maar anders op te slaan of te exporteren.

.jpg is een bestandsformaat dat afbeeldingen comprimeert en dat is mooi want daardoor worden ze minder zwaar. Het is ook minder mooi omdat compressie ook kwaliteitsverlies betekent. Kies daarom voor zo min mogelijk compressie en een zo hoog mogelijke kwaliteit.

knop plaats logoEen .jpg bestand kan je met de knop > plaats extra foto op de kaart zetten.

 

 

jpg logo met achtergrondkleur Omdat een .jpg bestand heeft een achtergrondkleur heeft, kan je het niet vrijstaand op een kaart zetten. Dat hoeft natuurlijk helemaal geen probleem te zijn maar als je het vierkante blokje niet mooi vindt, kan je het camoufleren door er een vlakje in de zelfde kleur achter ter zetten. In het voorbeeld is een witte balk gebruikt om het witte vierkant achter het logo te verbergen.

 

voorbeeld kerstkaart met logo

 

Vrijstaande logo’s

Veel logo’s zijn ontworpen om vrijstaand te gebruiken, dat wil zeggen, zonder vaste achtergrondkleur. Is het logo bewaard als .jpg, dan wordt er automatisch een achtergrondkleur toegevoegd maar er zijn bestandsformaten waarbij die achtergrond transparant kan zijn. .gif en .png zijn zulke formaten. Omdat .gif bestanden meestal niet voldoende kwaliteit hebben, raden we je af om ze als vrijstaande afbeelding te gebruiken. .png’s zijn wel goed te gebruiken.

plaats vrijstaand logo op kerstkaart

 

Plaats met de knop een extra foto en kies het .png bestand van je logo. Voeg vervolgens teksten toe om je kaart af te maken.

 

kerstkaart met vrijstaand logo

 

Omdat je bij fotokaarten niet alleen op de voorkant van je kaart een foto kan zetten, maar ook op de binnenkant (bij vouwkaarten) en de achterkant, kun je er natuurlijk ook voor kiezen de logo daar te plaatsen. In het voorbeeld is een vrijstaande logo op een achtergrondkleur gezet.

 

 

vrijstaand logo op kerstkaart

 

Samenvattend

Logo’s zijn er in verschillende bestandsformaten die niet allemaal direct te gebruiken zijn. Je kan logo’s die opgeslagen zijn als .gif .jpg en als .png als foto insturen. .png bestanden kunnen vrijstaand gebruikt worden (als ze zo opgeslagen zijn). .jpg bestanden hebben een achtergrondkleur.

Heb je een logo in een ander bestandsformaat, dan kun je het omzetten. Dat kan ook online. Kom je er niet uit, neem dan contact met ons op; we helpen je graag.

Nog een laatste punt van aandacht: net als bij de foto’s is het handig een zo groot mogelijke versie van je logo te gebruiken. 2000 bij 2000 pixels is ideaal. Bewaar -als dat kan- je logo met een ruime marge rondom. Het maakt het je een stuk gemakkelijker om je logo te plaatsen.

 

Opvallende kerstkaarten maken

Kerstkaarten stuur je omdat je familie, vrienden en bekenden wilt laten weten dat je aan ze denkt maar je maakt ze omdat je dat graag op een persoonlijke en originele manier wilt doen. Natuurlijk is een foto een goede eerste stap maar een eigen ontwerp en een persoonlijke tekst maken van jouw kerstkaart een cadeautje in de brievenbus.

 

Heel gemakkelijk: vaste omlijstingen

Bij fotokaarten zijn er verschillende manieren waarop je een kaart kan ontwerpen. Allereerst hebben we per thema (kerstkaarten, uitnodigingen) verschillende vaste foto-omlijstingen. Met zo’n vaste omlijsting en jouw foto is de kaart al bijna klaar. We hebben vaste omlijstingen voor een maar ook voor meerdere foto’s. En natuurlijk zijn deze omlijstingen te combineren met versieringen en teksten.

 

Losstaande foto’s voor meer ontwerpvrijheid

Wil je meer ontwerp-vrijheid, dan kan je de foto losstaand op de kaart zetten. De losstaande foto kan je een fotolijst geven en tegelijk kan je een van de vele achtergronden kiezen. Natuurlijk hoef je de keuze voor lijsten en achtergronden niet te beperken tot het aanbod binnen het thema kerst; wil je een kleurbare achtergrond kiezen uit het thema kleurachtergronden of een sfeervolle achtergrond uit het thema jubileum, dan kan dat natuurlijk ook. Ook nu kan je zowel op de voor als de achterkant van de kaart een of meer foto’s zetten en ja, ook op de achterkant van je kaart en de binnenkant van je vouwkaart kan je een achtergrond kiezen.

 

Tekst en versieringen in jouw favoriete kleur

Na de foto’s, de omlijstingen en achtergronden, kun je teksten en versieringen toevoegen. Veel van onze versieringen zijn er in 78 verschillende kleuren zodat ze precies in jouw ontwerp passen. Ook bij de tekst kan je de kleur bepalen. Kijk ook even naar de speciale contourtekst waarbij je zelf een kleurcombinatie kan kiezen.

 

Probeer het ook

We helpen je met onze voorbeelden graag een stukje op weg. Begin je met het insturen van je foto, dan kom je de voorbeelden direct tegen. Ze zijn -je raadt het al- helemaal naar wens aan te passen.

Probeer het, stuur je foto in en maak een of meer ontwerpen. Je kunt ze opslaan en later weer openen en aanpassen. Je zult zien dat het maken van een opvallende en persoonlijke kerstkaart niet moeilijk en heel leuk is!

Teksten voor je Kerstkaarten 2014 – 2015

Nog 59 dagen en dan is het zover: Kerstmis! De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest om ook voor dit jaar weer heel veel nieuwe mogelijkheden toe te voegen. Een deel ervan is al op de website te vinden, meer versieringen en lijsten volgen snel. Wil je je ook voor een tekst laten inspireren, kijk dan ook even op de onderstaande pagina’s. In 2012 en 2013 schreef fotokaarten een wedstrijd uit waarin we schrijvers vroegen een opvallende en originele tekst te bedenken voor een kerstkaart. Bij de honderden inzendingen vindt je vast wel een tekst die jou aanspreekt of inspireert tot het schrijven van een eigen tekst.

Bekijk de inzendingen van de teksten voor kerstkaarten schrijfwedstijd 2012 en de inzendingen van de kerstkaarten teksten wedstrijd 2013

 

 

Foto op de achterkant van je vouwkaarten

Bij de enkele, ongevouwen kaarten kon je bij Fotokaarten altijd al achtergronden, foto’s teksten en versieringen plaatsen. Juist daarom kregen we de laatste tijd een paar keer de vraag: kan ik ook iets op de achterkant van mijn vouwkaart zetten? Hoewel logisch was het in de praktijk toch iets moeilijker dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Maar, goed nieuws: vanaf vandaag kan je ook bij de vouwkaarten de achterkant helemaal naar jouw idee ontwerpen. Daarvoor heb je alle mogelijkheden die je ook voor de binnenkant hebt. We zijn benieuwd wat de de komende dagen gemaakt gaat worden.

voorvertoning ontwerp achterkant kaart
de bestelpagina met een weergave van je kaart: de voorkant, de binnenkant en de achterkant

 

ontwerp achterkant fotokaarten
achterkant van een fotokaart met achtergrond, tekst en versieringen (leuke ijsberen trouwens!)

Heb je toch liever een sneeuwwitte achterkant voor je kerstkaarten, dan kan dat natuurlijk ook!