De uitslag

De uitslag van de fotokaarten kerstteksten wedstrijd 2012

Toen in oktober het idee ontstond een wedstrijd uit te schrijven voor kerstteksten, hadden we eigenlijk geen idee wat we konden verwachten. Geen idee hoeveel schrijvers en dichters mee zouden willen doen, hoeveel inzendingen het zou opleveren en welk niveau die inzendingen zouden hebben. Achteraf kunnen we zeggen dat we verrast zijn, blij verrast. Niet alleen waren er veel meer inzendingen dan waarop we vooraf hadden gerekend, er zaten ook nog eens heel veel bijzonder leuke teksten bij. De grootste verrrassing was de variatie. Hoewel de opdracht toch stikt omschreven was, kregen we haiku’s, limericks, recepten en boodschappenlijstjes, sprookjes en slogans. De kortste inzending bestond uit 6 karakters, de langste uit precies 120 woorden. En hoewel de taal van alle inzendingen Nederlands was, was ook daarbinnen de variatie groot al was het maar door het grote aantal Vlaamse inzendingen met voor ons Hollanders toch behoorlijk exotische woorden als goesting, sinterklaasoverschot en kinnekessoep. Wat een billenmattie is moesten we trouwens ook even opzoeken in het straattaal-woordenboek.

Uit de inzendingen (bijna 500) werd een longlist samengesteld en die werd teruggebracht tot een shortlist. Uiteindelijk bleven er tien inzendingen over die gesteund werden door een of meer juryleden. De drie inzendingen met de meeste stemmen zijn…. (tromgeroffel)

 

Op 3: het tweede gedicht van Baukje Weber

Uit het juryrapport: Kerstmis is een traditioneel feest. Dat is geen mening maar een constatering na het lezen van alle inzendingen. De tekst die voor mij het beste is, sluit hierbij aan, is sfeervol maar niet ouderwets. En of je nu de geboorte van Jezus of het midwinterfeest viert, licht in het duister past bij beiden. Verder vind ik de tekst mooi lopen en plezierig compact. Haiku-achtig noemde Mario het.

http://www.fotokaarten.nl/kerstkaarten-teksten/kerstkaarten-tekst-van-baukje-weber-2/

NB Baukje is geen familie van ons jurylid Dirk, de gedeelde achternaam is toeval

Op nummer 2: Een sprookjesachtig Kerstdiner van Gerry Neuray

Heerlijke ironische kijk op de kerst, vlot en beeldend geschreven, origineel, in één woord: hilarisch. Punten voor de mopperende Assepoester (gloeiende gloeiende!) en de prachtige laatste zin. Als deze tekst op een kaart stond die bij mij op de mat viel, bleef hij een jaar lang met de tekst naar voren op de koelkast hangen.

http://www.fotokaarten.nl/kerstkaarten-teksten/kerstkaarten-tekst-van-gerry-neuray/

En op nummer 1, winnaar van de fotokaarten kerstkaarten-teksten wedstrijd 2012: Annemarieke Bergman met Kerstbonus

Bij deze inzending ben ik uiteindelijk gevallen voor het literaire gehalte, niet zozeer voor de bruikbaarheid. Mijn eerste aantekening erbij luidde: ‘Nogal sterk als gedicht, misschien minder als kerstkaart. Mag ik het desondanks opnemen voor deze ietwat hypochondrische tekst die weliswaar geen hallelujah-kerstgevoel overbrengt maar wel doorvoeld is (of lijkt) en zonder opsmuk?’ Goede eindregels zijn in een gedicht eerder uitzondering dan regel, maar deze zijn overtuigend, poignant en nuchter tegelijk.”
“Heel mooi beeldend geschreven gedicht.
Leuke scherpe laatste zin met een twist. “Vandaag ben ik wat minder alleen” is ook erg mooi.”
“Ik vind dit de mooist geschreven tekst (De gezichten geplooid in chagrijn, ze prijzen af bij Albert Heijn)”

http://www.fotokaarten.nl/kerstkaarten-teksten/kerstkaart-tekst-kerstbonus-van-annemarieke-bergman/

De winnaar van de publieksprijs:  Zou jij? Van Maarten De Smedt

We willen alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun moeite en hun mooie inzendingen, de winnaars feliciteren met hun prijzen en Mario en Lisette voor hun enthousiasme en hun expertise.

http://www.fotokaarten.nl/kerstkaarten-teksten/kerstkaarten-tekst-van-maarten-de-smedt/

De winnaars krijgen ook per e-mail bericht.