Het is net oktober en waarschijnlijk staat je hoofd nog helemaal niet naar kerstkaarten. Toch is het verstandig op tijd te beginnen, al was het maar om last-minute stress te voorkomen. De checklist hieronder helpt je om tijdig te beginnen en niets te vergeten.

   

Wat: maak een adressenlijst
Wanneer: oktober

Voor je kaarten gaat maken en bestellen moet je weten hoeveel kaarten je nodig hebt. En daarvoor moet je een lijst samenstellen van namen. Een eerste versie is snel te maken: goede vrienden, familie en bekenden die je ieder jaar een kaart stuurt. Maar als je er even voor gaat zitten komen er al snel namen bij van mensen die je niet mag vergeten. Neem de tijd om een complete lijst te maken. Misschien heb je nog een adressenlijst van vorig jaar liggen en anders is het een mooi moment om er een te maken. Een digitale versie in word of excel is helemaal handig omdat je die gemakkelijk kan bijwerken en kan gebruiken om adresstickers te printen.

Houd bij het bepalen van het aantal kaarten dat je bestelt er rekening mee dat je kaarten krijgt van mensen die je zelf niet op je lijst hebt staan en met bekenden die je toch nog vergeten bent. Een paar kaarten extra bestellen kost je de kop niet en voorkomt dat je op het allerlaatste moment kaarten moet bijbestellen.
 

Tip: niet vergeten: schrijf de namen en adressen op van de mensen van wie je dit jaar een kaart krijgt. Ontbreken ze op jouw lijst, dan kan je ze toevoegen.
   
Wat: kies of maak de foto
Wanneer: tussen begin november tot half november

Een fotokerstkaart maak je zelf en om die reden met je vooraf even nadenken over het ontwerp. Ga je een bestaande foto gebruiken of wil je liever een foto voor de gelegenheid maken?

Heb je een mooie foto, dan scheelt dat natuurlijk tijd. Denk er ook even over na of je met een ontwerp toe kan. Is het ontwerp geschikt voor alle ontvangers of kun je beter een alternatieve kaart maken voor je naaste familie en vrienden?

Ga je een nieuwe foto maken, denk er dan aan dat iedereen die op de foto moet er ook is, houd rekening met tegenvallers en plan alvast een alternatieve datum voor het geval er iets tegenzit.
   

Wat:  maak het ontwerp
Wanneer:  tussen half november en eind november

Je hebt een of meerdere mooie foto’s, nu is het tijd om de kaart te ontwerpen. Ook hier kan je het jezelf gemakkelijk maken door een voorbeeld kerstkaart te gebruiken, je kan ook beginnen met een lege kaart en hem helemaal naar jouw smaak opmaken. Het kan geen kwaad even rond te kijken bij onze voorbeelden. Gebruik wat je aanspreekt. Maak je de kaart ook namens iemand anders, dan wil je misschien je ontwerp nog even laten zien. Met de link die we je toesturen als je een ontwerp gemaakt hebt, kun je het ontwerp met anderen delen. Let er wel op dat de mensen die je de link toestuurt, de kaart kunnen aanpassen. Als dat niet de bedoeling is, laat ze dat dan weten.
   

Wat: koop postzegels
Wanneer:  laatste week van november

De laatste week van november zijn de decemberzegels verkrijgbaar. Zeker als je veel kaarten stuurt, scheelt het behoorlijk in de portokosten.

   
Wat: bestellen
Wanneer:  Tussen half en eind november

Het ontwerp is klaar, je hebt de kaart laten zien en iedereen is enthousiast, nu is het tijd om de kaart te laten drukken. De werkdag nadat je betaling bij ons binnen is, worden de kaarten gedrukt en aan je toegestuurd.

   
Wat:   schrijven en adresseren
Wanneer:  De eerste week van december

De kaarten zijn bezorgd, nu moet je ze zelf gaan versturen. Verdeel de kaarten in een stapel die je zef bezorgd (mensen in de straat, bij je in de buurt) en een stapel die op de post moet. Schrijf een persoonlijke boodschap op de kaart, adresseer, bezorg en post de kaarten. Je kan ze direct versturen, je kan ook nog even wachten tot Sinterklaas voorbij is.

   
Wat: last minute kaarten
Wanneer:   zo snel mogelijk

Vanaf eind november vallen de kerstkaarten ook bij jou op de mat. Zitten er kaarten bij van mensen die je zelf vergeten bent en wil je ze graag een kaart terugsturen, bedenk dan of je ze op de adressenlijst wilt toevoegen zodat je ze volgend jaar niet vergeet. Stuur een kaart terug. Gaat het erg hard met de extra kaarten, wacht dan niet te lang met bijbestellen. De laatste weken voor kerst heeft de post het erg druk en duurt het vaak een of meerdere dagen langer voor je kaarten bezorgd worden.
   
Conclusie:

Ja, het is pas begin oktober en kerst lijkt ver weg maar de tijd sneller dan je denkt. Gebruik de checklist om op tijd te beginnen. Zo zijn je kerstkaarten op tijd en voorkom je stress.