Snelle levertijd * Scherpe prijzen * 100% tevredenheidsgarantie
Contact
Prijzen
Weblog
Levertijd
M E N U

Achtergronden in kleur voor je kerstkaarten

6008 Verschillende kleurcombinaties kan je maken bij onze achtergronden. 6008 combinaties van een achtergrond, en een voorgrondkleur zodat je precies die twee kleuren hebt die je foto mooi laten uitkomen. Hoe de ideale combinatie eruit ziet is natuurlijk onmogelijk te zeggen; smaken verschillen en wat de ene persoon levendig 'noemt', noemt de ander 'vloekend'. Toch zijn er wel een paar dingen over te zeggen. We doen een poging;

Harmonieus

Kleuren die op de kleurencirkel dicht bij elkaar liggen leveren een harmonieuze combinatie op.
Met dichtbij elkaar bedoelen we een combinatie van twee tonen van dezelfde kleur of twee kleuren met de zelfde verzadiging. Zo'n combinatie wordt vaak ton-sur-ton genoemd maar dat is een verwarrend begrip. Ton sur ton wordt vaak vertaald met tint-op-tint terwijl het eigenlijk toon-op-toon betekent. Tonen van een kleur krijg je als je een kleur met wit (een lichtere toon) of met zwart (een donkerdere toon) vermengt. Soms wordt ton-sur-ton ook gebruikt voor een combinatie van kleuren die dicht bij elkaar liggen: rood en oranjerood, geel en okergeel. Ook hier is het effect een harmonieuze combinatie.

In deze combinaties zijn de zelfde kleuren gecombineerd maar met een verschillend effect.


De donker op licht variant is wat levendiger dan de licht op donker variant maar beiden zijn voorbeelden van rustige (kerst)achtergronden.


Rood op rood, een klassieke, subtiele kerstachtergrond.


Blauw op blauw, een harmonieuze, koele achtergrond.


Stemmige combinaties voor een sfeervolle achtergrond.

Contrasterend

In een kleurencirkel kan je contrasterende kleuren gemakkelijk aanwijzen: ze staan tegenover elkaar. Rood en groen en oranje en blauw zijn combinaties van contrasterende kleuren. Contrasterende combinaties zijn levendig. In zo'n combinatie lijken beide kleuren verzadigder dan ze feitelijk zijn, de ene kleur lijkt de andere kleur te versterken. Een typische kerstcombinatie van rood en groen is een mooi voorbeeld.


Rood op groen is een wat koelere combinatie dan andersom hoewel beide combinaties typisch kerstig zijn.

Plaats je een warme voorgrondkleur (rood, oranje of geel) op een koele achtergrondkleur ( blauw, groen of paars) dan lijkt de warme kleur naar voren te komen. Kleurperspectief heet dit en het versterkt de contrastwerking.


Let op de werking van het kleurperspectief in deze ' koninklijke' combinatie.

Betekenis

Kleuren hebben op verschillende niveaus betekenis. Die betekenis is soms universeel: rood is opvallend (vandaar dat een rood stoplicht rood is), groen is rustgevend. Vaak is de betekenis ook cultureel bepaald. Voor ons is zwart de kleur van de rouw, in bijvoorbeeld India is het wit. Een kleur kan ook een -tijdelijke- associatie hebben, bijvoorbeeld omdat een merk de kleur of de kleurcombiatie claimt; rood en geel door Shell, appelgroen door KPN of omdat een combinatie je doet denken in die kleuren. Zulke associaties kan je natuurlijk ook gebruiken bij het samenstellen van een kleurcombinatie.


Wit en delfts blauw voor een traditionele kaart, of de Zweedse kleurencombinatie van IKEA.


Een knallende kleurcombinatie, voor de een vrolijk, voor de ander een tikje goedkoop, of zomers!

Ga je straks een (kerst) kaart maken, dan hopen we dat de voorbeelden je een beetje op weg geholpen hebben. Kies je voor een harmonieuze of juist een contrasterende combinatie, of maak je gebruik van de associatieve betekenis van de kleuren? Welke combinatie je ook kiest, uiteindelijk is het enige dat telt natuurlijk dat je zelf tevreden over de kaart bent. En over smaak...

Maak nu je kaarten

Contact
Prijzen
Weblog
Levertijd

Kerstkaarten van fotokaarten


  • origineel en heel persoonlijk
  • gemakkelijk zelf te maken
  • met de hand gecontroleerd
  • scherpe prijzen
  • met 100% tevredenheidsgarantie

Probeer het ook, maak je eigen kaart!

Kan ik je helpen?


Heb je een vraag of een opmerking. Heb je wat hulp nodig bij het maken van je kaart? Bel ons dan op 087 872 4910 We helpen je graag!

Veilig betalen
Veilig betalen op de manier die jou het beste uitkomt
Bij Fotokaarten.nl maak je sinds 2002 de mooiste kerstkaarten, uitnodigingen, geboortekaartjes, verhuiskaarten, trouwkaarten en jubileumkaarten met je eigen foto.
Algemene voorwaarden | Privacy
Fotokaarten BV
Leyenseweg 111D
3721BC Bilthoven
Ingeschreven bij de Kamer van
Koophandel Gooi- en Eemland
onder nr 32127625
We raken niet uitgekeken op kaarten! Volg ons voor tips, nieuws en aanbiedingen: