Het Kerstkaarten museum

Een persoonlijke kerstkaart, vooral eentje met een mooie foto, is eigenlijk altijd welkom, maar sommige kaarten trekken toch net iets meer aandacht. Zoveel aandacht zelfs dat verzamelaars er op veilingen duizenden euro's voor over hebben. In het kerstkaartenmuseum vind je zulke kerstkaarten. Kerst kaarten die door hun vorm, door het ontwerp of door de afzender anders zijn andere. In het kerstkaarten museum hebben we de kaarten verzameld rond thema's. Het eerste thema is: koninklijke kerstkaarten.

Koninklijke kerstkaarten

Koninklijke families sturen al erg lang kerstkaarten. De Britse Koningin Victoria stuurde bijvoorbeeld al in 1840 kerstkaarten, maar ook de Nederlandse koninklijke familie doet al langer aan de traditie mee. In veel gevallen zou je de kerstkaarten ook fotokaarten kunnen noemen omdat de basis van de kaart een portretfoto is. In 2001 werd ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van Britse koningin een tentoonstelling georganiseerd met de kerstkaarten die ze sinds haar troonsbestijging had verstuurd: 49 kerstkaarten met familieportretten. Gegevens over het aantal kaarten dat de Nederlandse koninklijke familie verstuurd konden we niet vinden maar de Britse koningin stuurt er ieder jaar zo'n 800. Daarvan duiken regelmatig exemplaren op bij veilingen. Dat de prijs hoog is, komt waarschijnlijk dat de meeste mensen een kaart van de koningin liever bewaren dan verkopen.
De waarde van een koninklijke kerstkaart is natuurlijk afhankelijk van kwaliteit en het aantal dat ervan te koop is. Een persoonlijke boodschap maakt de kaart bijzonder maar ook specifieker (je kan niet meer doen alsof je de kaart zelf ontvangen hebt!). Veel invloed lijkt het niet op de waarde te hebben, of de geadresseerde moet natuurlijk ook een bekend persoon zijn. Handgeschreven kaarten zijn in de regel meer waard dan kaarten waarop de boodschap voorgedrukt is.

Handgetekend?

Je kan het je bijna niet voorstellen dat leden van het koninklijk huis alle kaarten die ze sturen ook werkelijk met de hand ondertekenen. Soms gebeurt dat dan ook niet. In Engeland gebruikt de koningin een autopen, een apparaat dat een handtekening kan herhalen met een echte pen. Net echt maar voor een deskundige toch herkenbaar.
In Nederland ondertekenen de leden van het koninklijk huis volgen Michel van Grinsven de kaarten echter wel zoveel mogelijk met de hand. Prins Bernhard schreef zijn handgeschreven berichten overigens met olijfgroene inkt. Ook prins Claus ondertekende kaarten met de hand tot zijn ziekte dat niet meer mogelijk maakte.

Veilingen

Ben je op zoek naar een koninklijke kerstkaart, dan zijn er verschillende plaatsen waar je kan zoeken. Internet is een goed startpunt. Houd er rekening mee dat je voor een mooie kaart in goede conditie en met een duidelijke handtekening, een bedrag moet betalen dat kan oplopen tot meer dan € 3000,- voor zeldzame kaarten. Zeldzaam zijn bijvoorbeeld kaarten waarop een uitzonderlijke foto staat (Prins Charles met een baard of de kerstkaart uit 1981 met een foto de Britse koningin, haar man, prins Charles en Diana in haar trouwjurk) of waarop het protocol “overtreden” wordt. Zo is een kerstkaart waarop de Britse prinsgemaal als eerste, links op de kaart getekend heeft, uitzonderlijk. Volgens de regels hoort daar de handtekening van de koningin te staan.

Wil je zelf ook een koninklijke kerstkaart en heb je geen zin om daar (heel) veel geld voor neer te tellen, dan kan het gelukkig ook anders: zorg ervoor dat je op de verzendlijst komt. Daar hoef je gelukkig niet eerst een BN-er voor te worden. Als je zelf een kerstkaart aan een koninklijke familie stuurt krijg je in veel gevallen een bedankkaartje of een kerstkaart terug. Hoe je dat doet lees je op het weblog van royalty europe.
De koninklijke kerstkaarten hieronder hebben we gevonden op het internet. Waar mogelijk hebben we de naam van de bron vermeld.

Het Nederlandse koningshuis

koninklijke kerstkaartEen kerstkaart uit 1938 van prinses Juliana en prins Bernhard met hun eerste dochter, Beatrix die toen bijna een jaar oud was. de foto is van de toenmalige hoffotograaf Franz Ziegler

bron van de afbeelding: archief koninklijk huis

kerstkaart BeatrixGeen kerstkaart maar wel een erg leuke kerstfoto van prinses Beatrix uit 1938.

bron: oranjekinderen.web-log.nl

kerstkaart BeatrixEen kaart uit 1953 met een vakantiefoto uit Zwitserland met koningin Beatrix en haar drie zussen
bron foto: W. ten Have N.V., Amsterdam / Koninklijke bibliotheek

Deze kaart is onderdeel van een prachtige collectie prentbriefkaarten van het Nederlandse vorstenhuis van de Koninklijke Bibliotheek met ruim meer dan 4000 prentbriefkaarten uit de periode 1880-1966. Onderwerp van de kaarten zijn staatsieportretten, glamour, en familiefoto's en persfoto's van werkbezoeken in binnen- en buitenland.

kerstkaart BeatrixEen foto-kerstkaart uit 1956 ondertekend door prins Bernhard. Op de foto zitten de prinsessen in een jeep, Beatrix natuurlijk aan het stuur.

bron: catawiki.nl

kerstkaart BeatrixEen kaart uit 1958 met daarop prinses Wilhelmina (ze deed afstand van de troon in 1948) en haar honden op de stoep van paleis het Loo.

bron: http://klein-oranje-museum-trudie.blogspot.com/

kerstkaart BeatrixEen kerstkaart uit 1959 waarop de vier prinsessen de kerstboom versieren. De foto is gemaakt op paleis Soestdijk, het paleis waar koningin Juliana en haar gezin woonden.

bron: http://klein-oranje-museum-trudie.blogspot.com/

kerstkaart BeatrixEen fotokerstkaart uit 1960 met de prinsessen en de twee honden op de trap in paleis Soestdijk

bron: catawiki.nl

kerstkaart BeatrixEen kerstkaart met een foto uit 1977 die gemaakt lijkt tijdens een defilé. Juliana is officieel gekleed, Bernhard is na de Lockheed affaire in 1976 niet meer in uniform maar in pak.

bron: catawiki.nl

kerstkaart BeatrixOp de kerstkaart uit 1979 de volledige familie op het bordes van Soestdijk waaronder ook de inmiddels ex-man van prinses Irene, Carlos Hugo de Bourbon de Parme en de ex-man van Prinses Christina, Jorge Guillermo.

bron: catawiki.nl

kerstkaart BeatrixJuliana, Bernhard en hun achterkleindochter Juliana, dochter van prinses Christina op een kerstkaart uit 1981. In 1980 deed Juliana afstand van de troon en werd ze weer prinses.

bron: catawiki.nl

kerstkaart BeatrixDe kaart uit 1983 van Koningin Beatrix en Claus met daarop een foto van hun drie zoons.

bron: catawiki.nl

kerstkaart BeatrixEen kerstkaart met Bernhard en Juliana en hun vier dochters uit 1984.

bron: catawiki.nl

kerstkaart BeatrixEen kerstkaart uit 1989 met een foto van de drie zoons van Beatrix en Claus. De koningin stuurt drie soorten kaarten. De kaarten met een foto worden met de hand ondertekend worden. Ook de Unicef-kaarten worden met de hand beschreven. De voorgedrukte bedankkaarten hebben geen afbeelding en worden niet met de hand beschreven. Fotokaarten zijn duidelijk – ook voor de koninklijke familie- de persoonlijkste keus. Op de kaart is de handtekening van de koningin met de hand geschreven, die van prins Claus is voorgedrukt. Door zijn ziekte lukte het hem niet langer de kaarten zelf te ondertekenen.

bron: catawiki.nl

kerstkaart BeatrixEen kerstkaart uit 1995. Op de kaarten staat de handtekening van de koningin altijd als eerst (links) en die van claus daar rechts naast. De handtekening van Claus is voorgedrukt.

 

kerstkaart BeatrixEen kaart van prinses Margriet, Pieter van Vollenhove en hun vier kinderen, een echte fotokaart in de sneeuw!

bron: catawiki.nl

 

Wordt vervolgd...

 

 

 

 


Maak ook kerstkaarten met je eigen foto