Teksten voor Kerstkaarten-wedstrijd

De uitslag van de teksten voor Kerstkaarten Schrijfwedstrijd 2013

Dit jaar organiseerden we voor de tweede keer een schrijfwedstrijd voor teksten op kerstkaarten. Mochten deelnemers in 2012 nog 120 woorden gebruiken, in 2013 was de vrijheid beperkt tot 144 tekens. Dat je met maar 144 tekens nog steeds heel veel zeggen kan, blijkt wel uit de grote variatie in teksten die ingestuurd zijn. Variatie in lengte, met een kortste inzending van 17 tekens en een langste van precies 144 tekens, variatie in sfeer en taalgebruik. Traditionele kerstwensen en korte, kernachtige slogans. Heel veel van de inzendingen zijn ook erg geschikt om te gebruiken als tekst op je eigen kaart en dat was precies de bedoeling.

Opvallende inzendingen en trends
Dit jaar waren er 274 inzendingen van 274 inzenders omdat je dit jaar maar een tekst mocht plaatsen. Is er over de inzendingen in algemene zin iets te zeggen? Misschien. De meeste kerst, en nieuwjaarswensen zijn niet erg actueel. Zwarte Piet, drie weken geleden nog trending topic, kwam nog maar in 2 inzendingen voor en het woord crisis maar in 3. Een iemand noemde participatiesamenleving maar alleen om het snel te vergeten. Gaan we turfen, dan zijn er andere woorden die de boventoon voeren. Dat 'wens' veel gebruikt wordt spreekt voor zich: op 28% van de kaarten komt het woord voor. Geluk werd 67 keer gebruikt, liefde 38 keer, gezond en gezondheid samen 18 keer en vrede 14 keer. Deze woorden zijn natuurlijk ook de elementen van een traditionele kerst en nieuwjaarswens.

Over vorm en stijl
Een stijlfiguur die veel gebruikt wordt is de tegenstelling. Warm tegenover koud, begin tegenover einde en licht tegenover donker. Woordparen die natuurlijk prachtig aansluiten bij de zonnewende, het midwinterfeest en de Scandinavische lichtfeesten waarbij de donkerste en korste dag van het jaar met lampjes gevierd wordt. Dat winterse wordt trouwens graag wat aangedikt: sneeuw en ijs komen in de teksten vaker voor dan in het Nederlandse klimaat.
Ook opvallend is het gebruik van de gebiedende wijs. In een recept voor een goed nieuwjaar (men neme..) of in een opdracht: Geniet! Een uitroepteken kwam trouwens in bijna de helft (133 keer!) van de inzendingen voor.

De jurering.
Bij het beoordelen van de inzendingen hebben we op een paar dingen gelet. De belangrijkste criteria waren:

  • Is het een tekst die past bij Kerstmis en Nieuwjaar.
  • Is het een fijne tekst om te lezen. Loopt hij goed.
  • Is de tekst origineel? Is er een mooie beeldspraak, een originele gedachte of een opvallende formulering gebruikt.
  • En, meer praktisch: voldoet de tekst aan de voorwaarden van de opdracht?

Uit alle inzendingen stelde we een kortere lijst samen en daaruit een nog kortere en daaruit kwamen de drie winnaars tevoorschijn.
De vierde winnaar, de winnaar van de publieksprijs werd bepaald aan de hand van een gewogen beoordeling door de bezoekers van de wedstrijdpagina.

Voor we de uitslag bekend maken willen we graag alle deelnemers, lezers en beoordelers hartelijk bedanken. We zijn heel blij met de inzendingen. Het zijn er niet alleen veel maar de kwaliteit was ook dit jaar hoog. Aan de bezoekersaantallen van de wedstrijdpagina kunnen we zien dat veel mensen de wedstrijdpagina bezocht hebben om de teksten te lezen en beoordelen.

Met 4 winnaars zijn er 270 inzendingen die niet in de prijzen vallen. Sommige inzendingen zaten er dicht tegenaan en met een andere jury was de uitslag ook vast anders geweest. We hopen dat jullie volgend jaar weer meedoen. Een paar inzendingen die ons opvielen.

Net buiten de prijzen viel de inzending van Valérie. Een jaar als een geliefde, we vonden het een mooi gevonden beeld. Veel punten ook voor de praktische oplossing voor het niet kunnen uitvoeren van goede voornemens van Carla de Vries en de inzending van Eefje. De laatste vooral vanwege Maria, chillend voor de haard. Goed gevonden beeldspraak werd gewaardeerd in de inzendingen van Mireille en Monique en de inzendingen van Marc Kerkhofs en Valerie Thirifays kregen veel punten vanwege het taalgebruik (pakjes pakje 's) en de vorm (z8e dromen). Dit jaar geen prijzen voor deze inzenders want die gingen naar...

Publieksprijs
De publieksprijs van 2013, een boekenbon van 50 euro van Bol.com + 30 foto kerstkaarten met je eigen ontwerp, gaat naar Chardon.

Inzending van: Chardon
recept 2014
een kom vol vreugde
een handje vriendelijkheid
een flinke kneep gegiechel
een snufje stress,niet meer
liefde naar smaak
warm houden!

Derde prijs
De derde prijs, een boekenbon van € 25,- en 30 kerstkaarten met je eigen ontwerp gaan naar Ilse. De jury vond haar inzending betekenisvol en beeldend. De afsluitende woorden maken er een wens en een belofte van. Mooi.

Inzending van: Ilse
Een jaar voorbij
Geleefd, gestreden
Geliefd en tevreden
Gelachen, genoten
Dromen vergroten
Geweest en er zijn
gelukkig 2014 wordt fijn

Tweede prijs
De tweede prijs, een boekenbon ter waarde van € 50,- en 30 kerstkaarten met je eigen ontwerp, gaat naar Menno Borst met zijn originele, puntige en goed verwoorde wens. Een sterke tekst voor nieuwjaarskaart, scheurkalender of Menno's eigen spiegellijn. Gefeliciteerd!

Inzending van: Menno Borst
Ik wens je
een glimlach
in iedere spiegel.

De eerste prijs
Dat de ideale kerstdagen uit tijdschriften en tv in de praktijk toch vaak iets anders uitpakken heeft de winnaar beeldend beschreven. Drie goed gekozen -rijmende- voorbeelden maken dat treffend duidelijk (waarbij we vooral de bijna een miljoen erg leuk vonden).
De wens voor het nieuwe jaar is dan ook bijna een verzuchting. Niet het vrolijkste gedicht maar wel de tekst waarom we het hardst om moesten lachen. De winnaar van de fotokaarten teksten voor kerstkaarten wedstrijd 2013 is James. Hij wint een cursus aan de Schrijven Online Academie en 50 foto kerstkaarten met zijn eigen ontwerp. Van harte gefeliciteerd!

Inzending van: James
Van de Jumbo een plofkalkoen
Van je tante een kletsnatte zoen
Van de Staatsloterij bijna een miljoen
2014 kan het alleen maar beter doen!

Voorwaarden

Wil je meedoen (en kans maken op een van de prijzen), zorg er dan voor dat je inzending voldoet aan de volgende voorwaarden:

Schrijf een kerst- en nieuwjaarswens in het Nederlands die mensen op hun kerstkaarten kunnen zetten en gebruik daarvoor maximaal 144 karakters inclusief de spaties.

De naam die je invult komt bij je inzending te staan. Het mag een pseudoniem zijn.

Nadat je jouw tekst ingestuurd hebt, wordt hij door ons beoordeeld. Als je tekst in ons ogen beledigend of ongepast is, zullen we hem niet plaatsen. De criteria hiervoor zijn subjectief maar we gaan hierover niet in discussie. Bedenk dat de tekst ook door andere mensen te gebruiken moet zijn. Schrijf dus niet te speciek en vooral: schrijf een tekst die mensen op een kerstkaart wíllen zetten. Vind je kerstkaarten stom, dan is deze wedstrijd niet de meest geschikte plaats om dat te uiten.
We proberen te teksten zo snel mogelijk te beoordelen maar door drukte kan het even duren. Ga ons liever niet meteen bellen of mailen.

Je mag één (1) tekst insturen. Stuur je er meer in, dan wordt alleen de eerste inzending geplaatst. Controleer je tekst goed voor je hem instuurt: we corrigeren hem niet en eenmaal geplaatste teksten zijn niet (écht niet) aan te passen.

15 december om 24.00 uur sluit de inzendtermijn, inzendingen die daarna ingestuurd worden, verschijnen niet meer op de website.

20 december wordt de uitslag door de jury bekend gemaakt. Het juryrapport wordt op de site geplaatst. Winnaars krijgen per e-mail bericht. De uitslag wordt ook op Facebook bekend gemaakt

Na een technische controle, wordt ook de winnaar van de publieksprijs op 20 december bekend gemaakt. Bij de constatering van manipulatie van de stemmen behoudt Fotokaarten zich het recht voor om deelnemers uit de uitslag te verwijderen. Houd het eerlijk.

Veel succes!

×