We weten het, het duurt nog even voor het kerst is. De reden dat we er nu over beginnen is, dat ‘op tijd beginnen’  bijna altijd een goede tip is. Stel je het maken van een mooie foto uit tot ergens in december, dan is de kans groot dat je genoegen moet nemen met een minder mooie foto. Met deze 11 tips maak je zeker een mooie foto voor je foto kerstkaart. Succes!

Tip 1 is dan ook: begin op tijd.
Wil je een kerstfoto maken waarop de kerstboom staat, dan kan je die moeilijk nu alvast nemen. Wat je wel kan doen is beginnen aan de voorbereidingen. Denk bijvoorbeeld over het idee. Wat wil je fotograferen, wie moeten er op de foto staan, heb je voorwerpen (denk aan mutsen, baarden, een kerststal of kerstlingers) nodig en heb je die ook in huis?

Tip 2: maak proefopnames
Wil je een technisch uitdagende opname maken en weet je niet precies hoe die gaat uitpakken, probeer dan voor het erop aankomt een paar proefopnamen te maken. Een macro-foto (van heel dichtbij), een foto bij kaarslicht of een met opzet bewogen foto lukt vaak niet in een keer. Door te oefenen en de instellingen op te schrijven, hoef je als je de echte foto’s gaat maken alleen nog te letten op de compositie en de uitdrukking van de mensen die je fotografeert.

Tip 3: zorg dat je spullen in orde zijn
Extra batterijen, een lege geheugenkaart, je wilt de foto niet missen door zoiets doms als een volle geheugenkaart of lege batterijen. Controleer het vooraf.

Tip 4: spreek een dag en tijd af om de foto te maken.
Het klinkt misschien erg overdreven maar als iedereen weet dat je een uur wilt uittrekken voor een mooie foto, dan kunnen ze daar rekening mee houden. Zorg ervoor dat je wat ruim inplant, als het wat uitloopt wil je niet direct in de problemen komen. Geef ook aan of je iets van de aanwezigen verwacht. Heb je bijvoorbeeld kledingwensen?

Tip 5: betrek de aanwezigen in je plannen
Je kan als een dictator jouw ideeën doordrukken, maar de kans bestaat dan niet iedereen daar van harte mee instemt. Meestal vinden mensen het fijn als er iemand is die een duidelijk idee heeft en werken ze daar graag aan mee maar wie weet is er een suggestie waarmee de foto nog veel leuker wordt. Maak daar gebruik van en pas je plannen aan.

foto kerstkaart kerst 2010 nieuwjaar 2011foto: TheGiantVermin’s CC

Tip 6: houd je aan je plan
Je hebt een idee voor een fantastische foto. Je hebt het idee besproken en iedereen is het met je eens. Je hebt proefopnames gemaakt en iedereen uitgenodigd. Zorg ervoor dat je de foto ook maakt. Je zult zien dat er altijd iemand is die op het moment dat je de foto wilt maken een nog leuker idee heeft. Prima, maar maak eerst de foto die je wilde maken. Neem daar de tijd voor en laat je niet verleiden om meteen te beginnen met improviseren. Je hebt niets meer aan je voorbereidingen en het risico bestaat dat je aan het einde geen enkele goedgelukte foto hebt. Dus: maak eerst de foto die je wilde maken en ga daarna improviseren. Blijkt achteraf dat je daar de leukste foto gemaakt hebt, des te beter. Zo niet, dan heb je altijd je geplande foto nog.

Tip 7: belichting en kadrering
Ga je een foto maken onder moeilijke lichtomstandigheden, zorg dan voor een flitser of bijverlichting. Op de meeste camera’s kan je de witbalans aanpassen: als de camera weet wat wit is, worden de kleuren natuurlijker. Gebruik die instelling.
Denk ook na waar je de foto gaat maken. Een onrustige achtergrond, te veel details maken de foto rommelig. Verschuif waar nodig de meubels.

Tip 8 gebruik een statief
Voor een mooie foto met weinig licht is een statief heel erg handig. Bij een langere sluitertijd krijg je snel bewogen foto’s. Met een statief kan je ook gemakkelijk de zelfontspanner gebruiken. Zo kom je zelf ook nog op de foto. Heb je geen statief, koop er dan een. Je hebt al een tafelstatief voor minder dan 15 euro waar je lang plezier van zult hebben). Je kan de de camera natuurlijk ook op een stabiel meubel neerzetten.

Tip 9 componeer je foto
Iedereen moet op de foto, de hond, de kat en de piek in de kerstboom. Niet dus. Maak je een foto waar alles en iedereen volledig opstaat, dan mis je waarschijnlijk het belangrijkste. Ga dichterbij staan, stel de mensen anders op en focus je op die onderdelen die je in de foto niet kan missen. Denk na over lijnen en maak het niet te statisch.

Tip 10 maak veel foto’s
Digitale foto’s zijn bijna gratis, zeker als je ze niet afdrukt. Maak daarom zo veel mogelijk foto’s. Er is altijd iemand die juist zijn ogen dicht heeft of de andere kant op kijkt.

Tip 11 houd het gezellig
Je maakt de foto voor de lol. Hoe belangrijk je een mooie kaart ook vind, het is geen ruzie waard.