De kerstdagen zijn het moment om vrienden en familie te laten weten dat je aan ze denkt. Een kaartje, en zeker een fotokaart- is een persoonlijke en gemakkelijke manier om dat te doen. Met de checklist hieronder helpen we je een handje. Zo gaat het dit jaar zeker goed!

Maak een lijstje
Bedenk, voor je kaarten gaat maken en bestellen, hoeveel je er nodig hebt. Als je handig bent met de computer, kun je een lijst met namen en adressen maken in Word of Excel. Zo vergeet je niemand en kun je verhuizingen gemakkelijk bijhouden. Je kan deze programma’s ook gebruiken om adresstickers te printen, maar je kan de adressen natuurlijk ook met de hand schrijven.

Houd rekening met mensen die niet op je lijstje staan. Een nieuwe collega, iemand van school of uit de buurt kan jou een kaart sturen. Het is dan handig als een nog paar kaarten achter de hand hebt. Een meevaller: bij fotokaarten.nl worden je kaarten per stuk goedkoper als je er meer maakt.

Kies je kaart
Wil je een mooie ansichtkaart versturen of kies je voor een luxe dubbele kaart? Stuur je de ansichtkaart los of steek je hem liever in een envelop? Nu is het moment om daar een beslissing over te nemen. Dubbele kaarten worden geleverd met een bijpassende envelop, voor de ansichtkaarten moet je die zelf nog kopen. Fotokaarten passen in standaard C6 enveloppen die je  overal kunt krijgen.

Houd rekening met de kerstdrukte
Maak je kaart niet te laat en laat er eerst 10 drukken om te kijken of je helemaal tevreden bent met je ontwerp. Je krijgt korting op je bijbestelling zodat je niet duurder uit bent dan wanneer je ze allemaal in een keer zou laten drukken. Maar laat het niet op het laatste moment aankomen. Het is erg druk rond kerstmis en je wilt niet dat je kaarten pas aankomen als de kerstbomen bij de kliko staan. Heb je gedacht aan kerstzegels?

Jouw kerstkaart ontwerp
Een persoonlijke foto, een leuke tekst of een combinatie daarvan. Alles is mogelijk. Ook hier geldt:  neem je tijd. Zet ruim van te voren een moment in agenda om je kaarten te ontwerpen. Wil je speciaal voor de gelegenheid een foto maken, maak daar dan ook tijd voor vrij en houd rekening met de agenda’s van de anderen als zij ook op de foto moeten. Onze ervaring is dat de leukste kaarten vooraf bedacht zijn: het is moeilijk een originele tekst te bedenken als de klok tikt.

Een foto voor de gelegenheid
Ga je speciaal voor je kerstkaart een foto maken, dan zijn er een paar dingen waar je aan moet denken.

De plek
Maak je de foto binnen of buiten? Voegt de plaats iets toe aan de foto?

Het onderwerp
Mensen, dieren, dingen. We hebben kerstkaarten gezien van koekjes, van sneeuwbollen, van elftallen van kerstmannen en van kinderen op de rug van rendieren. Alles is mogelijk. Waar je rekening mee moet houden is:

– Is het idee duidelijk?

– Weet je welke foto je wilt maken en heb je alle benodigdheden?

– Weet iedereen die op de foto komt wat er van hem of haar verwacht wordt?

– Vindt iedereen het een goed idee (of hebben ze zelf een nog beter idee?)

– Moeten ze speciale kleding aan en is die er? (baarden, kerstmutsen)

– Hoe moeten ze op de foto? Moeten ze lachen, serieus kijken, of moeten ze iets uitbeelden? Vertel het ze. Jij bent de regisseur!

Fotografeer je idee zo mooi mogelijk
Let op de compositie van de foto. Wie staat waar en waarvandaan maak je de foto. Je kan op de grond gaan zitten of op een trapje gaan staan, je kan mensen compleet op de foto zetten of inzoomen zodat alleen hun gezichten te zien zijn. Denk er over na.

Let op de belichting
Zeker als je binnen gaat fotograferen moet je nadenken over belichting. Kun je extra lampen gebruiken of moet je flitsen? Een te donkere foto is wel wat lichter te maken maar er zijn grenzen.

Maak veel foto’s
Zorg dat je kan kiezen en maak veel foto’s maar laat het niet al te lang duren. Zeker kinderen zijn het snel zat. Zijn de anderen op de foto het met je keuze eens?

Kies op fotokaarten.nl de effecten en versieringen om je kaart helemaal af te maken en schrijf de tekst.

Besteed aandacht aan je tekst
Is de tekst die je op de kaart laat drukken passend voor alle ontvangers? Wat je vrienden een leuke grap vinden, kan bij je schoonmoeder wel eens verkeerd vallen. Je kan met de hand natuurlijk een persoonlijke  boodschap toevoegen.

Tijd om te versturen
Je hebt je fotokaarten ontvangen, je bent helemaal tevreden. Het is tijd om ze te versturen.
Adresseer je kaarten met de hand of gebruik stickers die je op de achterkant of de envelop kan plakken. Schrijf een persoonlijke tekst als je nog iets toe wilt voegen aan de tekst die op de kaart gedrukt is. Houd bij wie je een kaart gestuurd hebt. Zeker als je veel kaarten stuurt, ga je dat niet onthouden. Houd kaarten die naar het buitenland moeten apart. stop de kaarten in de bus of breng ze naar het postkantoor. Je bent klaar voor dit jaar!