Een verjaardag, een trouwdag, jubileum of zomaar. Wat de aanleiding voor het feest ook is, zonder gasten wordt het niets. Wil je er zeker van zijn dat de meeste mensen die je op je gastenlijst hebt staan ook op je feestje komen, lees dan de tips over uitnodigingen hieronder.

Sommige mensen sturen een e-mail als uitnodiging. Dat kan maar als je wilt dat de gasten komen, kun je beter een echte kaart sturen. Zo laat je zien dat je het feestje en de uitnodiging serieus neemt. Een e-mail wordt ook gemakkelijk vergeten of weggegooid. 

Zorg ervoor dat de uitnodiging op tijd -maar niet te ver van te voren- opgestuurd wordt. 3 weken is prima, korter wordt al snel te kort: mensen hebben dan al afspraken gemaakt. Langer dan 5 weken vooraf is onhandig: het risico bestaat dat mensen de uitnodiging intussen vergeten. Houd rekening met de periode waarin je je feestje geeft. In drukke periodes (rond vakanties en feestdagen) is het verstandig om de uitnodiging iets eerder te versturen. 

Neem de tijd voor een mooie uitnodiging. Het hoeft niet véél tijd te kosten maar besteed aandacht aan de keuze voor een foto, denk na over de tekst en bedenk goed wat je verder op de kaart wilt zetten. Begin ook op tijd. Leuke dingen worden minder leuk als je je moet haasten. Maak een foto voor de gelegenheid of gebruik een bestaande foto. Ook van een gewone foto maak je met een sfeervolle omlijsting en passende versieringen een opvallende uitnodiging. 

Heb je wensen of verwachtingen, spreek ze uit. Wil je dat gasten speciale kleding dragen, dat ze op een bepaald tijdstip aanwezig zijn of dat ze vooraf gegeten hebben, zet dat dan op de kaart. 

Wil je van de genodigden weten of ze komen, geef dan aan voor welke datum je een antwoord verwacht en maak het ze gemakkelijk om antwoord te geven: zet een telefoonnummer of een e-mailadres op de uitnodiging.  

Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn en vergeet de volgende dingen niet: 

De feestlocatie 
Waar is het en hoe kan je er komen. Moeten gasten rekening houden met parkeermoeilijkheden? Een kaartje en routebeschrijving zijn handig, een postcode en huisnummer zijn onontbeerlijk.

De datum en de tijden 
Een volledige datum (zaterdag 5 juni) is beter dan alleen de dag en de maand. Begin, en eindtijden zijn handig. Wees expliciet als je wilt dat mensen er op een bepaald moment zijn. “Om 5 uur precies heffen we het glas”  Cadeauwensen kun je op de kaart zetten, voor sommige gelegenheden zijn cadeaulijsten gebruikelijk (denk maar aan bruidslijsten). Ook daarvan kan je het adres vermelden. 

Contactgegevens: 
plaats een of meerder telefoonnummers en een e-mailadres op de kaart.

Het allerbelangrijkste van de uitnodiging is natuurlijk: maak de gasten enthousiast om te komen. Dit is een feest dat je niet missen wilt! En voor jezelf is het feestje met een mooie uitnodiging eigenlijk al een beetje begonnen.