Leuk, een verhuiskaart met een foto van je nieuwe huis. Zo weten je vrienden meteen hoe het eruit ziet. Maar hoe maak je een mooie foto maken van een huis? Een paar nuttige tips

Gebruik een statief
Het is belangrijk dat je foto scherp is. Daarbij helpt een statief. Je voorkomt ook dat de foto uit het lood is. Sommige statieven hebben zelfs een waterpasje, maar zo nauwkeurig hoeft het niet. Recht is recht genoeg.

Kies een hoek
Soms kan het niet anders, maar als je de foto recht van voor neemt, is die snel een beetje vlak. Je krijgt geen idee van de vorm van het huis. Kies een hoek waardoor je huis ruimtelijk wordt.

verhuiskaart met foto


Weg met de troep

De foto gaat over je huis. Probeer alles wat daar vanaf leidt weg te halen. Zet de auto en de kliko even opzij, ruim de fietsen op. Hoe rustiger hoe beter (en als het daarmee saai wordt, dan voeg je later gemakkelijk weer versieringen toe).

Denk aan het licht
Fotografeer liever niet met tegenlicht, let op storende weerspiegelingen.

Een leuke compositie
Wil je een ongewone foto, denk dan na over een leuke compositie. Een bijzonder camerastandpunt, bijvoorbeeld. De spiegeling van je huis in een regenplas, je huis vanuit je auto of gezien door een hek. Maak gebruik van wat je tegenkomt.

Kies een detail
Een opvallend detail kan ook een leuke foto opleveren. De deurbel, de brievenbus of de voordeur staan evengoed voor je nieuwe huis.

voorbeeld verhuiskaart


De binnenkant van je huis

Je kan er natuurlijk voor kiezen om een foto van het interieur te gebruiken. Daarbij is vooral het licht erg belangrijk. Flitsen levert meestal niet zulke mooie foto’s op, als je flitst, doe dat dan niet direct naar voren maar richt omhoog en zet alle lampen aan. Fotografeer niet tegen het licht in.

Kies je plek
Een kamer ziet er snel kleiner uit dan hij is. Kies een plek waardoor je wat verder kan kijken. Een doorzicht naar de gang, de diagonaal van de ruimte. Kies ook eens een iets lager camerastandpunt: daardoor lijkt de kamer groter.

Ruim op
Alle losse spullen even aan de kant. Het is op de foto snel rommelig. Het kan geen kwaad voor de foto even wat dingen opzij te leggen of de stoel even te verplaatsen.