Het komt geregeld vaak voor: het feestje was een succes maar de foto’s ervan zijn dat niet. Jammer want met wat eenvoudige aanwijzingen maakt je foto’s die even leuk zijn als het feest zelf.

Een belangrijke reden dat foto’s van feestjes objectief gezien niet zo geslaagd zijn, is dat degene die de foto’s maakt meestal ook degene is die het feestje in goede banen moet leiden. Is het feest aan de gang, dan moet de aandacht verdeeld worden over de jarige, de gasten en de voortgang van het feest zelf. Op die manier ben je vaak al blij als je aan het einde van het feest een paar foto’s hebt. Terwijl feestjes juist zo’n mooi fotomoment zijn. Wil je daar optimaal van profiteren, bereidt je dan goed voor.

Kan je iemand inschakelen die de foto’s voor je maakt, dan is dat natuurlijk erg handig. Jij hebt je handen vrij voor het feest en met de foto’s komt het ook goed. Maar misschien maakt je liever zelf de foto’s (of ken je niemand de je die taak wilt toevertrouwen). Geen nood.  Met een goede voorbereiding gaat het je zeker lukken.

foto: Theresa Thompson CC

Is het feestje bij je thuis, loop dan als fotograaf door de kamer en let op het licht. Maak een paar proeffoto’s en varieer wat met de instellingen: de lichtgevoeligheid (ISO), de witbalans en verschillende sluitertijden.

Kies wat posities: waar gaan de jarige en de gasten straks zitten en waar kan jij staan om de foto te maken. Staan er dingen in de weg? Hoe is de achtergrond. Als de achtergrond erg druk is, worden de foto’s snel rommelig. Is er wat aan te doen, bijvoorbeeld door iets te verplaatsten?

Bedenk vooraf welke foto’s je zeker wilt maken: de eerste gasten die binnenkomen, het uitblazen van de kaarsjes, het uitpakken van cadeautjes en het afscheid van de gasten en het uitblazen na het feest bijvoorbeeld. Vergeet ook de alles-klaar-voor-het-feest-foto’s niet. De tafel met bekers, de taart en de slingers. Ben je bang dat je wat vergeet, maak dan een lijstje dat je tijdens het feestje erbij kan pakken.

Zorg ook voor reservebatterijen, voor extra geheugenkaartjes of voor voldoende ruimte op de kaart in je camera en een statief als je dat hebt.

Is het feestjes aan de gang, maak dan in ieder geval de foto’s die op het lijsjte staan maar maak vooral veel foto’s en wissel af. Maak detailfoto’s, maak stiekem ongeposeerde foto’s, wissel het perspectief af: hoog, laag, dichtbij veraf en speel als dat met je camera kan, met de scherpte-diepte (de F-waarde). En pas op met flitsen. Wil je bijvoorbeeld een foto maken van de taart met kaarsjes, dan zal je camera waarschijnlijk willen flisten maar daarmee is de sfeer van het beeld weg. Zet de lichtgevoeligheid wat omhoog en/ of de sluitertijd en gebruik als dat nodig is een statief.

Probeer je foto’s zo goed mogelijk te maken maar bedenk dat je ook achteraf de foto’s nog wat kan bijwerken (met bijvoorbeeld Photoshop Elements of Picassa)

Maak ook foto’s nadat het feest afgelopen is. Ze zijn leuk voor een fotoboekje, een verslag van het feest. Trouwens: met mooie foto’s maak je prachtige kaarten voor een andere gelegenheid.