Bijna bij alle kaarten die mensen bij ons maken is de aanleiding leuk. Een uitnodiging voor verjaardag, een jubileum, een geboorte of een huwelijk, mensen komen bij ons als er iets te vieren is. Vandaar dat op heel veel kaarten vieren voorkomt. In de tegenwoordige tijd gaat dat meestal wel goed, maar in de verleden tijd en vooral het voltooid deelwoord wil nog wel eens fout gaan.

 

Meike viert haar zesde verjaardag op 3 november.

 

Zoals gezegd, de tegenwoordige tijd levert niet veel problemen op. Maar is het nou geviert of gevierd?

Misschien kan je de regel van het fokschaap (inmiddels ex-fokschaap) nog herinneren. De regel stelt dat werkwoorden waarvan de stam eindigt op een stemloze medeklinker uit het ex-fokschaap, x, f, k, s, c, h of p, vervoegd wordt met een -t.

In het geval van vieren is de stam vier– en dat eindigt niet op een van de stemloze klinkers uit het rijtje. De verleden tijd wordt daarom vierde(n) en het voltooid deelwoord gevierd.

 

Bijna een jaar geleden vierde Raoul zijn 49e verjaardag. 14 september is het zover…

 

Een voorbeeld met het voltooid deelwoord:

 

Rick & Wilma worden dit jaar samen 100. Dat moet gevierd worden!

 

En nog een voorbeeld

 

Bart, de gevierde coach van het 4e, onze geliefde mopperaar, viert zijn 10 jarig jubileum. Zorg dat je erbij bent!

 

De voorbeeldkaart hieronder kun je gebruiken als basis voor je eigen kaart. Klik je op de afbeelding, dan open je het ontwerp zonder de in het voorbeeld gebruikte foto. De tekst (en de rest van het ontwerp) kan je natuurlijk nog aanpassen.

 

voorbeeld uitnodiging jubileumgebruik dit ontwerp om je eigen uitnodiging te maken