Als je in Nederland of België voor de wet wilt trouwen, moet je bij de gemeente een akte laten opmaken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. In die akte wordt je burgerlijke staat opgenomen. In het geval van een huwelijk wordt je nieuwe burgerlijke staat gehuwd.

Waarom er op veel uitnodigingen voor trouwfeesten burgelijk staat in plaats van burgerlijk zou te maken kunnen hebben met de -negatieve- bijbetekenis die burgerlijk ook heeft. Synoniemen van burgerlijk zijn bekrompen, behoudend of benepen en zo wil je niet praten over een gebeurtenis die voor jou zo belangrijk en bijzonder is. In het geval van het huwelijk wordt burgerlijk natuurlijk gebruikt om aan te geven dat het gaat over een civiel huwelijk gaat en niet over een kerkelijk huwelijk. En of je burgerlijk huwelijk een burgerlijk burgerlijk huwelijk wordt, bepaal je gelukkig helemaal zelf.

De juiste schrijfwijze is dus burgerlijk.  Je wordt getrouwd door een ambtenaar van de burgerlijke stand en het gaat om een burgerlijk huwelijk.