Onlangs schreven we over het fotograferen van babies. Hieronder staan een paar eenvoudige tips voor het fotograferen van kinderen.  

Let op het licht

Maak je buiten foto’s, dan heb je overdag meestal voldoende licht. Hoewel je misschien denkt dat  zon je foto’s mooier maakt, zijn de harde schaduwen die je erbij krijgt vaak niet zo mooi. Scherp licht zorgt er vaak ook voor dat de mensen die je op de foto wilt zetten hun ogen dichtknijpen. Een beetje bewolking kan dus geen kwaad. Ga zo staan dat de mensen niet direct in de zon hoeven te kijken. Maak je binnenfoto’s zorg dan voor voldoende licht en let op de rode ogen

Hou het leuk 

De meeste kinderen staan niet graag stil. Poseren voor een foto is voor de meesten een hele opgave. Wil je een leuke foto waar je kind een beetje natuurlijk opstaat, bereid je dan goed voor. Kies de plek, controleer het licht en roep je kind pas als je echt klaar bent om de foto te maken. Vraag niet te veel maar schiet gewoon meerdere foto’s. Lukt het niet, wordt dan niet boos maar probeer het later nog eens.  

Je hoeft je kind natuurlijk helemaal niet te laten poseren. Heb je een camera met een goede lens, dan kan je op afstand prachtige portretten maken zonder dat je kind doorheeft dat het bekeken of gefotografeerd wordt.  

 

Alle aandacht naar je kind

Wil je een leuk portret maken, denk dan ook aan de omgeving. Wat is er nog meer op de foto te zien behalve je kind? Een rustige omgeving zorgt ervoor dat de aandacht uitgaat naar je kind. Die omgeving hoeft niet saai te zijn maar je moet voorkomen dat je foto een zoekplaatje wordt. Denk ook aan de compositie: waar staat wat op de foto? Veel mensen zetten het belangrijkste  op de foto in het midden van de beeld. Dat kan, maar het kan ook anders. Speel ermee en kijk welk effect het heeft. 

Ga ook niet te ver weg staan. Een close-up levert vaak sprekende foto’s op. Denk daarbij aan de uitsnede: iemand hoeft niet helemaal op de foto te staan  maar de uitsnede moet niet toevallig lijken: een foto waarop de voeten ontbreken ziet er vreemd uit.