Als je op onze site een kaart maakt, kun je verschillende effecten en versieringen toevoegen. Bij de kerstversieringen vind je bij ons bijvoorbeeld kersttakken en kerstballen. De kersttakken kunnen we zelf nog wel plaatsen (oh denneboom), maar waar komen die ballen vandaan?

Het korte antwoord is: het is oud bijgeloof, het iets langere antwoord is: glimmende voorwerpen beschermen je tegen onheil. Dat geloven mensen al honderden jaren. Heksen zijn bang voor hun spiegels omdat ze geen spiegelbeeld hebben. Een spiegelende bol zou ze direct verraden.

Spiegelende ballen werden oorspronkelijk voor het raam gehangen om ongeluk en boze geesten af te weren. Boze geesten zouden in de bol gevangen raken (denk aan de geest van Aladin!).

In de kerstboom werden oorspronkelijk noten, appeltjes en koek gehangen maar toen de ballen goedkoper werden om te maken stapten mensen over.

De kerstboom zelf is oorspronkelijk een vruchtbaarheidssymbool. De groene boom beloofd mensen  midden in de winter dat het straks weer voorjaar wordt. Een kerstboom met ballen voor een maximale bescherming tegen onheil en voor het aantrekken van geluk en voorspoed dus.

Het is maar dat je het weet.

kerstbal
kerstballen: handig tegen boze geesten (en om te kijken of je je kiezen goed gepoetst hebt)

foto door zen (cc)