Als je er net als wij van houdt om foto’s te maken van mensen en huisdieren ben je ze vast wel eens tegengekomen: rode ogen op foto’s. Vervelend, want  je foto wordt er een stuk minder mooi van. Heb je een foto waarop rode ogen staan, dan kun je die in een fotobewerkingsprogrammma wegpoetsen en veel camera’s hebben een voor-flits waarmee rode ogen bijna niet meer voorkomen. Maar er zijn ook andere manieren om het te voorkomen. 

Rode ogen ontstaan wanneer flitslicht weerkaatst op het netvlies van een mens of dier. Doordat je pupillen in het donker groot zijn (een grote opening  laat meer licht door) zie je op de foto de weerspiegeling van het licht van de flitser. Een voorflits zorgt ervoor dat je pupillen kleiner worden, waardoor er minder licht terugkaatst. 

Als je ervoor zorgt dat er bij het maken van de foto  voldoende licht is, neemt de kans op rode ogen snel af. Doe de gordijnen open, of zet een lamp achter de camera. Wil je het helemaal professioneel doen, neem dan een groot stuk wit karton mee om licht te weerkaatsten en zo de mensen die je wilt fotograferen wat extra te belichten. 

Een andere oplossing: verander de hoek waaronder je fotografeert. Als het licht dat weerkaatst uit het oog niet direct in de lens valt, is er geen rood oog te zien. Ben je niet helemaal zeker van je zaak: maak dan meerdere foto’s en varieer. Digitale foto’s kosten geen geld en de foto achteraf nog een keer maken is meestal ondoenlijk.