De afgelopen weken worden er steeds meer communiekaarten (en ook lentekaarten) ontworpen. Op heel veel van die kaarten staan speciaal voor de gelegenheid gemaakte foto’s. Omdat niet iedereen een fotograaf wil of kan inhuren, hebben we een paar tips verzameld waarmee je prachtige foto’s maakt voor onvergetelijke communiekaarten.

 

communiekaarten maken
Zelf communiekaarten is leuk en gemakkelijk

Een fototoestel

Natuurlijk kun je met een professionele SLR camera mooiere foto’s maken dan met een mobieltje maar niet iedereen heeft zo’n camera en als je niet precies weet wat je doet, zijn de extra mogelijkheden en instellingen van zo’n camera eerder een belemmering dan een voordeel bij het maken van mooie foto’s. Een kwalitatief goede compactcamera is prima geschikt voor een communie reportage. Zorg ervoor dat je camera voldoende geheugencapaciteit heeft (maak hem vooraf leeg) of neem een extra geheugenkaartje mee. Ook belangrijk: zorg ervoor dat je een reserve-accu of batterijen bij je hebt.

 

Licht

Ga je buiten foto’s maken, dan is een bewolkte dag eigenlijk gemakkelijker dan een mooie zonnige dag. Dat klinkt vreemd maar een zonnige dag zorgt voor veel contrast. Ook zal je communie-model moeite kunnen hebben met het scherpe licht (dichtgeknepen ogen!). Fotografen gebruiken bij buitenopnamen vaak reflectie-schermen om het harde licht wat zachter te maken. Waarschijnlijk heb je zelf geen reflectie-scherm maar wil je op een zonnige dag foto’s maken, dan zou je kunnen overwegen een groot stuk wit karton mee te nemen. Met de reflectie kun je de donkere schaduwen wat lichter maken. Een assistent die het karton kan sturen is natuurlijk ook erg handig om mee te nemen. Bij het maken van foto’s in omgevingen met wat minder licht zal je camera misschien uit zichzelf willen flitsen. Omdat de flits bij compactcamera’s meestal niet te sturen is, levert zo’n flits meestal niet de mooiste foto’s op. Kun je de sluitertijd op je camera instellen, dan kan dat helpen als je die wat langer zet. Hierdoor wordt het verschil tussen voor, en achtergrond wat kleiner.

 

Locatie

Voor een communie foto reportage is de plaats waar je de foto’s maakt erg belangrijk voor de sfeer. Je kan een locatie kiezen omdat deze iets zegt over de hobby van je zoon of dochter . Denk aan de manege, het voetbalveld of de skate-baan. Je kan een locatie natuurlijk ook kiezen omdat die zelf fotogeniek is. Een mooie natuurlijke omgeving in een bos, een park of in de tuin, of juist een stedelijke omgeving met strakke lijnen of graffiti, iedere plaats kan mooie foto’s opleveren. Verken vooraf de locatie en let daarbij op mogelijkheden en moeilijkheden: kies plaatsen waar je dochter of zoon kan staan, waar je zelf gaat staan om de foto te nemen en houd daarbij rekening met het licht. Andere dingen waar je op moet letten: is het erg druk en zijn er veel voorbijgangers? Een skatebaan is een mooie locatie maar wil je hem leeg aantreffen, dan moet je of vroeg opstaan of foto’s maken als het weer tegenzit. De belangrijkste tip: kies een locatie waar je model kan stralen.

 

Kleding

Speciaal voor de gelegenheid kleren kopen is natuurlijk leuk maar helemaal niet nodig. Kies kleren die flatteren en die aansluiten bij de locatie die je voor ogen hebt. Aansluiten betekent niet dat je in voetbaltenue naar een voetbal-locatie moet maar meer, dat je met de overheersende kleuren en patronen van de locatie in gedachten de kleding kiest. Contrasterende kleuren kunnen (een rood shirt in en groene omgeving), een tegenstelling in patroon kan (een effen shirt in een drukke omgeving) of een tegenstelling in sfeer kan (klassieke nette kleren in een ruige stedelijke omgeving). Je kan de kleding ook laten aansluiten bij de locatie door dezelfde kleuren, dezelfde sfeer te gebruiken en dat is prima, zolang je maar bewust bent van het effect.

 

Meenemen

Voor een leuke foto op locatie kan het helpen om een paar voorwerpen mee te nemen: een picknick-mand, een voetbal, een kleurige paraplu bijvoorbeeld. Met een spelletje waarmee je kind zichzelf bezig kan houden, een diabolo of een vlieger bijvoorbeeld, kun je mooie actiefoto’s maken, maar ze helpen ook om het ijs te breken als het poseren wat moeilijk gaat. Een kleed kan handig zijn als je zit-foto’s wilt maken. Heb je een statief, neem dat dan zeker mee. Ook belangrijk: is de locatie wat verderop en ben je daarom even bezig, neem dan iets te eten en te drinken mee. Even pauzeren doet soms wonderen.

 

Foto’s maken

Het moment is daar, je gaat foto’s maken. Maak er vooral veel. Zolang je ze niet afdrukt zijn ze gratis, dus wees niet zuinig. Maak steeds een paar foto’s kort na elkaar, het zou jammer zijn dat je kind net zijn ogen dicht heeft op een verder geslaagde foto. Maak een paar veilige foto’s en ga dan verder met wat meer experimentele opnames; foto’s uit andere hoeken, met wat meer uitgesproken poses. Maak vooral ook een paar foto’s van de locatie zelf waarop je kind niet staat. Ook detailfoto’s zijn welkom. Je kunt ze later gebruiken als achtergrond voor je foto’s of als afwisselbeeld in een collage.

 

Plannen

Je weet de datum van de communieviering of het lentefeest, je weet wanneer je de kaarten wilt hebben. Gebruik die data om terug te rekenen naar het moment waarop de kaarten gemaakt moeten worden en wanneer je de foto’s nodig hebt. Begin op tijd met de voorbereidingen en kies bijvoorbeeld twee of zelfs drie momenten waarop je de foto’s gaat maken: het weer kan tegenzitten, er kan iets tussenkomen. Goed om te weten: heb je de foto’s gemaakt, dan is het meeste werk gedaan. Een fotokaart ontwerpen hoeft op onze website niet veel tijd te kosten en als je hem ontworpen hebt, wordt hij de werkdag nadat je hem betaald hebt al gedrukt en aan je toegestuurd.

 

Met een beetje voorbereiding is het dus helemaal niet moeilijk om zelf een opvallende fotoreportage te maken voor de uitnodiging voor het communie-feest of het lentefeest van je zoon of dochter. Gebruik de tips en je fantasie en je zult versteld staan van het resultaat. En samen met ons maak je van je foto’s onvergetelijke communiekaarten.