Geef je een feestje, dan is het vrij gebruikelijk dat je gasten een cadeautje meenemen. Maakt het je niet uit wat ze je geven of vindt je dat je je daar niet mee hoort te bemoeien, dan zal je niet snel een cadeau-tip op je uitnodiging zetten. Toch is een cadeau-tip niet alleen handig voor de ontvanger. Een tip kan mensen die moeite hebben met het uitzoeken van een leuk cadeau een handje helpen en het bespaart ze zo tijd en moeite. De andere kant is natuurlijk dat een cadeau-tip voorkomt dat je cadeaus krijgt waar je niet op zit te wachten.

Soorten cadeautips

Er zijn verschillende soorten cadeau-tips. Bij huwelijken is een bruidslijst of een huwelijkslijst vrij gebruikelijk; een (online) wenslijstje waarop je als bruidspaar kan aangeven wat je graag hebben wilt en waarop gasten kunnen aangeven wat ze gaan geven. Handig, want zo krijg je dingen die je echt graag hebben wilt, verhelp je gepeins en gezoek bij je gasten en voorkom je dat je dingen dubbel krijgt.

Wenslijstjes kom je ook steeds vaker op uitnodigingen voor kinderfeestjes tegen. Ook hier scheelt zoeken, ongewenste of dubbele cadeaus (‘heb ik al’) . Bij andere gelegenheden, bijvoorbeeld bij een kraambezoek, is een wensenlijstje voorlopig nog minder gebruikelijk.

Geld en hoe je erom kan vragen

Nederlanders geven per jaar meer dan 1 miljard uit aan cadeaubonnen en dat is best vreemd omdat een cadeaubon slecht vermomd geld is. En geld heeft nog als voordeel dat je het overal kan uitgeven. De reden dat mensen liever een cadeaubon geven is waarschijnlijk dat geld geven een beetje onpersoonlijk overkomt.
Voor een ontvanger is geld meestal erg welkom: je kan het uitgeven aan wat jou het beste uitkomt. Tegelijkertijd is het soms moeilijk te vragen om geld omdat het hebberig of vreemd kan overkomen; als een soort entree-geld voor je feestje. Een deel van de tegenwerpingen voorkom je door de vraag om geld leuk te verwoorden.

 

Mocht je ons met iets leuks willen verrassen,
dan hopen we dat het in een envelopje zal passen,

 

Komt de gedachte aan een cadeautje bij je op?
Stop het dan in een envelop!

 

Geschenkjes zijn welkom, bloemen meer dan fijn,
maar een envelopje zou echt geweldig zijn!

 

Een gedichtje is leuk, maar een plaatje is eigenlijk voldoende. Bij fotokaarten kan je zo’n cadeau-tip op verschillende manieren vormgeven:  cadeau-tips

Heb je een speciale bestemming voor het geld dat je vraagt, dan is het goed om die er bij te zetten. Veel mensen vinden het leuker om aan een duidelijk doel bij te dragen dan aan de gemeentebelasting of de dagelijkse boodschappen. Ook in dit geval kan je ervoor kiezen het doel in een tekst te omschrijven of het meer visueel op te lossen.

We sparen voor een droomreis naar Thailand. Wil je ons een cadeautje geven dan is je bijdrage daaraan heel erg welkom!

 

We hebben echt alles wat ons hartje begeert. Wil je ons toch wat geven? Met een bijdrage aan Stichting Vlindertuin Almere maakt je ons erg blij!

Of met een bijpassend plaatje:

kado tips met plaatje

 

Je kan een tekst natuurlijk ook goed combineren met een foto van het nieuwe bankstel of de reisbestemming die je voor ogen hebt.

 

De conclusie: een cadeautip kan zowel voor de gever als de ontvanger handig zijn. Vind je het een goed idee om de cadeaus een beetje te sturen dan zijn er heel veel manieren waarop je jouw wensen op je uitnodiging kenbaar kan maken.