Het is gebruikelijk om vier tot zes weken na de uitvaart de gasten van de crematie of begrafenis een dankbetuiging te sturen. In een brief of een kaart bedank je de aanwezigen voor hun komst, als het lukt voeg je er een persoonlijk woord aan toe voor mensen die op welke manier dan ook meegeleefd hebben. Ook aan mensen die niet bij de uitvaart aanwezig konden zijn, maar wel hun medeleven hebben laten blijken, kun je een dankbetuiging sturen. Omdat er wat meer tijd is om een dankbetuiging te maken dan voor de uitnodiging van de uitvaart zelf, kan je even rondkijken voor een mooie foto en een passende tekst.

Een foto voor een bedankkaart

Een portretfoto is erg geschikt voor een dankbetuiging. Zo wordt de kaart een mooi aandenken dat de ontvangers zeker zullen waarderen. Heb je geen portretfoto die je wilt gebruiken, dan kan je ook denken aan een foto van bijvoorbeeld een favoriete plaats ‘de moestuin van Johan’ of ‘Bram leefde voor FC Voorwaarts’. Bij mensen met een geliefde hobby is een foto daarvan natuurlijk heel geschikt voor de kaart. Foto’s van bijvoorbeeld een zelfgemaakt wandkleed of de met liefde opgeknapte old-timer zijn mooie aandenkens. Kortom: bedenk een beeld dat mensen met de overledene verbinden maar vergeet niet in tekst uit te leggen wat er op de foto te zien is.

Rouwbedankkaart met foto
Een voorbeeld met een foto van een tastbaar aandenken.

 

rouw bedankkaart met een portret (gebruik dit ontwerp met uw eigen foto)
Een voorbeeldkaart met een portret (gebruik dit ontwerp met uw eigen foto)

 

De tekst op een dankbetuiging

Er zijn veel standaardteksten te vinden op internet voor een dankbetuiging. De meeste teksten zijn vrij formeel en dat is gezien de gelegenheid te verwachten. Een paar voorbeelden:

 

– – – – – – – – –

 

Wij danken iedereen voor de belangstelling, voor de woorden van steun, de prachtige bloemen, de hartelijke brieven en kaarten die wij mochten ontvangen na het overlijden van mijn/onze

 

Voornaam Achternaam

 

De leegte blijft nog moeilijk te aanvaarden, maar jullie betrokkenheid verzacht het verdriet en helpt ons om verder te gaan.

 

Ondertekening

 

Plaats, datum

 

 

– – – – – – – – –

 

Onze oprechte dank voor de hartverwarmende blijken van medeleven die wij ontvingen na het overlijden van mijn/onze

 

Voornaam Achternaam

 

Het is een troost te weten dat wij niet de enigen zijn die hem missen.

Dit zal ons zeker tot steun zijn in de komende tijd.

 

Ondertekening

 

Plaats, datum

 

– – – – – – – – –

Voor de wijze waarop u met ons hebt meegeleefd tijdens de ziekte

en na het overlijden van mijn/onze

 

Voornaam Achternaam

 

betuigen wij u onze oprechte dank.

 

Ondertekening

 

 

Plaats, datum

 

– – – – – – –

Omdat dankbetuigingen vaak verstuurd worden uit naam van meerdere nabestaanden, is het belangrijk dat iedereen zich hierin kan vinden. Een vaste formulering is dan een veilige keuze. Een combinatie van een vaste tekst en een handgeschreven toevoeging maakt de kaart persoonlijker. Wil je afwijken van de vaste formuleringen, dan kan dat natuurlijk ook. Een bedankkaart is voor veel mensen een blijvend aandenken en een tekst kan daaraan bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan een typerend citaat of een beschrijving van een gebeurtenis die de overledene kenmerkt. Je kan ook een stukje uit een lievelingsliedje uit een boek of een gedicht gebruiken.

Een bedankkaart is een mooie manier om mensen te bedanken voor hun steun na de uitvaart. Met een passende foto en een goedgekozen tekst kunnen de bedankkaart tegelijk ook een mooi en blijvend aandenken zijn.

NB Wilt u rouw-uitnodigingskaarten door ons laten drukken, houdt u er dan rekening mee dat onze drukkerij is alleen op werkdagen geopend is. Daardoor zou de levertijd te lang kunnen worden.