Vandaag is de proloog, de eerste etappe, van de Tour de France. Dit jaar begint de tour in Rotterdam. Zelfs als je niet van wielrennen houdt, is het een belevenis die dan ook door heel veel mensen gefotografeerd gaat worden. Ga je ernaar toe en wil je foto’s maken, dan heb je misschien wat aan de volgende tips:

Lees je in: wie is wie en wie wil je graag de foto (neem een radio mee zodat je weet waar ze zijn en hoe de situatie is) Als je vooraf weet waar je op moet letten, is de kans groter dat je de foto ook kan maken.

Het is zo voorbij: zorg ervoor dat je er klaar voor bent, maak alvast wat proeffoto’s zodat je weet welke instellingen je nodig hebt en denk na over de vlakverdeling en kies een goede plek. Een keukentrapje is erg handig..

Vergeet reservebatterijen en een extra geheugenkaartje niet.

Sommige camera’s kunnen meerdere foto’s achter elkaar maken. Zeker bij iets dat zo snel voorbij is,  is die optie erg handig. De kans dat er een goede foto tussenzit is zo aanmerkelijk groter.

Snel bewegende fietsers krijg je alleen scherp met voldoende licht en een korte sluitertijd. Gebruik een statief als je dat hebt.

Een andere mogelijkheid is meebewegen/ meetrekken. Je stelt scherp op een wielrenner en draait mee (statief!) met de beweging en drukt af. Als het goed is, staat de wielrenner stil maar is de omgeving in beweging. Als je dit wilt doen moet je de sluitertijd niet te kort maken (1/30 of 1/60 seconde) omdat anders alles weer stilstaat.

Let ook op de weersverwachting. Het zou zomaar kunnen gaan regenen en dan is een paraplu onmisbaar.