Waar een kraamfeest door de ouders van de pasgeboren baby georganiseerd wordt, wordt een babyshower meestal door familie of vrienden voor de aankomende ouders geregeld. In Amerika waar de traditie vandaan komt komen zowel babyshowers voor alleen vrouwen als voor stellen voor. Op een traditionele babyshower krijgt de zwangere leuke cadeautjes, worden spelletjes gespeeld en lekkere dingen gegeten. Een gebruikelijke datum voor een shower is ongeveer een maand voor de uitgerekende datum. Soms valt het ook samen met het begin van het zwangerschapsverlof. 

Wil je een babyshower voor een vriendin of familielid organiseren, bedenk dan vooraf wie een uitnodiging moeten hebben. Is het een surprise-party, dan moet je het voorzichtig peilen of het via de partner vragen. Is het een feest waar de aankomende moeder van weet, dan kan je het met haar overleggen. 

Op de uitnodiging zet je behalve de datum, de locatie en het tijdstip ook eventuele cadeauwensen. Vergeet ook de gegevens van de contactpersoon niet, je wilt voorkomen dat de aanstaande moeder gebeld wordt met vragen.