Waarom zou ik mijn kerstkaarten niet zelf maken op de printer? Goede vraag die niet heel eenvoudig te beantwoorden is. Voor sommige mensen is zelf printen zeker een optie. Ben je erg handig met de computer, heb je software om foto’s te bewerken en tijd genoeg om zelf te printen, dan kan je het overwegen. We hebben voor en nadelen van zelf printen hieronder op een rijtje gezet zodat je zelf kan kijken wat voor jou de beste optie is.

1: software

Wil je  zelf een kaart ontwerpen met een foto, dan heb je daarvoor een fotobewerkingsprogramma nodig. Programma’s als Photoshop en Paintshop pro zijn hiervoor goed te gebruiken, maar er zijn ook gratis programma’s waarmee je een kaart kan maken. Bij een goed programma zijn de mogelijkheden onbeperkt maar dat is niet alleen een voordeel: je zult heel veel zelf moeten doen. Een kaart- of een foto-omlijsting of een versiering zijn geen standaard mogelijkheden. Ontwerp je de kaart in een programma als Word, dan kun je wel gemakkelijk clip art toevoegen maar is het bewerken van de foto erg ingewikkeld en valt de kwaliteit van de afdruk waarschijnlijk tegen.

2: kosten

Wil je maar een paar kaarten printen (denk aan 3 of 4), dan is zelf printen misschien goedkoper.

Wat veel mensen echter vergeten is dat thuisprinten behoorlijk duur is. Een print in kleur kost alleen aan inkt tussen de 0,70 en 2,50 afhankelijk van de hoeveelheid inkt en de printer die je gebruikt. Daar komen de kosten voor mooi papier nog bij. Gewoon papier kost niet veel maar het resultaat is dan ook onvergelijkbaar. Gebruik je fotopapier, dan moet je de afdruk beschermen door hem te lamineren. Doe je dat niet dan komt de kaart zeker niet aan zoals je hem verstuurd hebt (krassen!).

Een echte kaart bij Fotokaarten kost nog geen euro en de prijs wordt lager als je er meer besteld. Neem je alle kosten mee die je thuis maakt, dan lukt het je waarschijnlijk niet om ze voor dat bedrag thuis te printen.

bron printkosten: http://www.besteproduct.nl/Artikelen/Printkosten__wat_kost_dat_.html

3: kwaliteit

De laatste generatie thuisprinters maakt prachtige afdrukken. De kwaliteit van deze afdrukken kan zeker concurreren met professionele afdrukken. Een kleine kanttekening is daarbij wel nodig. Er zijn weinig thuisprinters die afdrukken kunnen maken op het soort papier dat gebruikt wordt voor ansichtkaarten. Fotokaarten worden gedrukt op 280 grams papier, een papierdikte die buiten de mogelijkheden van de meeste thuisprinters ligt. Fotokaarten worden ook gelamineerd (de afdruk wordt afgedekt met een dun laagje kunststof) en dat doen we niet voor  niets. Prints zijn erg kwetsbaar en verkleuren snel. Maak je een kaart en stuur je die per post, dan komt hij aan met krassen. Prints kunnen ook slecht tegen vocht en gaan snel uitlopen. En de achterkant van een  fotokaart is goed beschrijfbaar. De achterkant van fotopapier is dat niet.

4: tijd

Wil je een mooie kaart ontwerpen dan kost dat wat tijd. Omdat onze kaartenmaker daar speciaal voor gemaakt is, win je tijd bij Fotokaarten als je een ontwerp hebt dat daarin te maken is. Wil je iets  heel exotisch, en ga je zelf met een fotobewerkingsprogramma aan de  slag, reken er dan op dat je veel meer tijd nodig hebt. Het belangrijkste verschil in tijd zit hem echter in het afdrukken en afwerken. Heb je geen tijd om te printen, te snijden of knippen, te vouwen en te lamineren, dan kan je de kaarten beter door de professional laten maken. Je hebt ze dan niet direct in huis (normaalgesproken: maandag besteld en betaald, woensdag in huis), je wint er wel heel veel vrije tijd mee.

5: garantie

Niet onbelangrijk: ga je zelf kaarten maken, dan moet je doorgaan tot ze goed zijn. Bestel je de kaarten bij Fotokaarten, dan krijg je 100% tevredenheidsgarantie.