Een  nieuw huis in een nieuwe omgeving betekent ook voor vrienden en bekenden dat ze even moeten zoeken. Hoe kom  je er? Waar kan je in de buurt parkeren? Met het adres en een postcode komen de meesten natuurlijk al een heel eind, maar een kaartje kan veel verduidelijken.

Er zijn verschillende websites waarop je routekaarten kan vinden, denk aan de website van de ANWB, Routenet of Google Maps.Bij routenet en ook bij de ANWB kan je een route of een locatie op de kaart laten zien. Wil je alleen je nieuwe huis laten zien (en niet de route ernaartoe) dan vul je bij routenet  alleen de bestemming in en kies je voor > toon kaart. Bij de ANWB kies je onder de kaart voor > extra mogelijkheden voor Nederland en Europa en in het volgende schem voor > locatie. Google Maps laat uit zichzelf alleen locaties zien.
Zowel op routenet als op de ANWB site kan je de kaart in een printversie bekijken. Klik op de afbeelding met je rechter muisknop en bewaar de afbeelding op je computer. Bij Routenet kan je de afbeelding ook per e-mail aan jezelf toesturen.
In beide gevallen is het bestandsformaat niet direct te gebruiken op je Fotokaarten. De afbeelding van routenet is een .gif, die van de ANWB een .png. Om ze om te zetten naar een bruikbaar formaat moet je ze openen in Paint en bewaren als .jpg
Kom je daar niet uit, dan kan het omzetten ook online doen, bij http://www.convertfiles.com/ bijvoorbeeld. Je zoekt het bestand op je computer (de .png of de .gif) en geeft aan dat je er een .jpg van wilt maken. Het bestand wordt voor je omgezet. Klik in het scherm met  de omgezette afbeelding met je rechter muisknop op de afbeelding en bewaar op je computer. Nu heb je een .jpg bestand dat je kan gebruiken in je fotokaart.
Bij Google Maps zul je een schermafdruk moeten maken. Op zich is dat eenvoudig: op een windows PC met Vista vind je het knipprogramma bij de bureau accessoires (start >   bureau accessoires > knipprogramma. Maak een afbeelding van de kaart en bewaar als .jpg. Heb je XP en geen knipprogramma dan kan het ook met de printscreen knop die je rechtsboven op je toetsenbord vindt. Met het venster met de kaart in beeld, druk je op print screen. Je opent Paint en drukt tegelijk op de  CTRL en de v- toets (of rechter muisknop  plakken). Je ziet nu een afbeelding van het hele scherm. Bewaar de afbeelding als .jpg. Als je niet weet hoe je de delen van het schermafbeelding  moet verwijderen die je niet nodig hebt, laat ze dan gewoon zitten. In onze kaartenmaker kan je inzoomen en zo ook alles wat je niet wilt tonen, verbergen.
Met de Mac kun je een deel van je scherm als afbeelding bewaren met de toetscombinatie: Appeltje + Shift + 3. De afbeelding wordt op je desktop opgeslagen in .png formaat. Openen in Preview en bewaren als .jpg
Wil je een kaartje op je fotokaart en kom je er toch niet uit? Bel even met de klantenservice. We helpen je graag.

fotokaarten verhuiskaart met plattegrond

de foto is van zordroyd CC, het kaartje is gemaakt op de site van de ANWB

links:
www.routenet.nl
www.anwb.nl
maps.google.nl/
www.convertfiles.com/