Als straks de eerste kerstkaarten van vrienden en familie op de mat vallen, geef je ze natuurlijk een mooie plek: op de schouw of in het kaartenrekje op tafel. Wat leuk dat ze aan je gedacht hebben! Maar als het niet bij een paar kaarten blijft, is het een goed idee om alvast even stil te staan bij de manier waarop je alle kerstkaarten de aandacht geeft die ze verdienen. In dit artikel hebben we 14 manieren verzameld waarop je jouw kerstkaarten kunt presenteren. Heb je zelf een goede tip,stuur hem dan!

14 manieren om je kerstkaarten te presenteren

1: Een kaartenlint

Een eenvoudige en stijlvolle manier van presenteren die gemakkelijk en snel te gebruiken is.

Knip stukken lint of band en leg die op tafel. Verdeel de kaarten en maak ze vast op het lint met een speld of lijmpistool. Bevestig de linten met kaarten met een punaise aan de muur of span het lint tussen plafond en vloerplint.

Plus: heb je tekort ruimte? Een extra lint is zo opgehangen.

Benodigdheden: lint of band, spelden, lijmpistool, punaises

2: Een beklede kamerdeur

Een beklede kamerdeur is een in het oog springende en sfeerbepalende presentatie van je kaarten. Bekleed de deur van de kamer met folie of glanzend papier. Plak de kaarten vast met dubbelzijdig tape of plakkertjes. In plaats van folie kan je ook stof gebruiken. Zet de stof of het folie vast met  punaises op de boven en de onderkant van de deur. Een variant: gebruik spelden of kleine veiligheidsspelden om kaarten op de stof vast te zetten. Is de stof niet breed genoeg voor de deur? Geen nood. Gebruik twee stroken naast elkaar of een enkele strook over het midden van de deur.

Plus: een echte aandachttrekker

Benodigdheden: een stuk stof, metaalfolie of glanzend papier, dubbelzijdig plakband of plakkertjes, spelden of veiligheidsspeldjes

variant: een beklede muur
variant: een beklede muur

foto: perfect_circle80 cc

3: Een kaartenboom

Een decoratieve presentatie voor een selectie van je kaarten. Steek een paar mooie kale takken in een vaas. Wilgentakken zijn met hun grillige vormen goed te gebruiken maar eigenlijk voldoen alle schone takken. Schik ze in een vaas en hang er kaarten in die in kleur en stijl bij elkaar passen. Je hoeft niet alle kaarten op te hangen. Om je kaarten op te hangen: gebruik een ponstang of een perforator om een gaatje te maken in de kaart en bevestig er touw, lint of  draad aan.

Plus: decoratief en smaakvol

Benodigdheden: vaas, takken, perforator, lint of touw

4: Een waslijn

De waslijn is een grappige manier om de hele kamer in kerstsfeer te brengen. Span een draad en hang de kaarten er met wasknijpers aan. Gewone wasknijpers zijn leuk, maar miniwasknijpers zijn een aantrekkelijk alternatief.

Plus: altijd plaats voor nieuwe kaarten

Benodigdheden: stevig touw, wasknijpers

5: In de kerstboom

Maak kerstversiering van je kaarten: maak een gaatje in de kaart en haal er een touwtje of gekleurd lintje door. Maak een lusje en hang de kaarten in de kerstboom. Je kan het touwtje ook gebruiken om een strikje te maken.

Plus: eens wat anders in de boom.

Benodigdheden: mooi lint of touw, perforator (en een kerstboom)

6: Een mandje

Wie zegt dat de hele kamer vol moet hangen met kaarten? Zet een mooi mandje op een tafel en schik de kaarten erin. Je zult zien dat huisgenoten iedere dag even komen snuffelen wat de oogst van die dag is.

Plus: gemakkelijk en bescheiden

Benodigdheden: een mandje. Denk bijvoorbeeld aan een broodmandje maar een mooie fruitschaal is ook mogelijk.

7: Een fotoboekje

Een fotoboekje met steekhoesjes maakt het gemakkelijk om de kaarten netjes op te bergen. Maak een leuk etiket voor de voorkant en leg het op  eettafel of bij de kerstboom. Als je het boekje bewaart, dan weet je volgend jaar nog precies van wie je een kaart gekregen hebt.

Plus: handig, ook om te bewaren.

Benodigdheden: een fotoboekje (te koop bij onder andere de HEMA)

8: een kaartenstandaard

Verwacht je niet heel veel kaarten, dan is een mooie standaard een goede manier om je kaarten te presenteren. Er bestaan speciale kerststandaards maar ook met eenvoudige houten standaards kan je   een leuke opstelling maken. Gebruik kartonnen doosjes om hoogteverschillen en diepte aan te brengen.

Plus: gemakkelijk en mooi

Benodigdheden: een of meer kaartenstandaards (ze hoeven niet duur te zijn, kijk ook eens op marktplaats)

kerstkaartenboom
kaartenstandaard in de vorm van een boom

foto: super-structure cc

9: een zelfgemaakte kaartenhouder

Een decoratieve kaartenhouder die je eenvoudig zelf kan maken van een oud schilderij of een schilderijlijst. Kies stof en decoratiemateriaal om de kaartenhouder helemaal op de inrichting van je huis aan te laten sluiten.

Bekijk de bouwinstructie bij instructables.com

Plus: een leuk project met een decoratief resultaat

Benodigdheden: een oude schilderijlijst, stof, lint, een nietpistool, spelden.

10: een kaartenslinger

Maak een feestelijke presentatie van je kaarten, hang ze op als slinger. Maak gaatjes in je kaarten  of bevestig er ophangoogjes aan en hang ze aan een koort door de kamer. Je kan de kaarten ook aan elkaar maken met bijvoorbeeld paperclips en zo een hangende slinger maken zonder draad.

Plus: feestelijk en goedkoop

Benodigdheden: ophangoogjes of paperclips, draad

11 een kaartenmozaiek

Gebruik je kaarten om mee te tekenen: maak een mozaiek van kaarten. Leg de kaarten op tafel en schik ze op kleur. Een rechthoek van aaneengesloten kaarten kan, maar je kan er ook een leuke vorm mee maken: een kerstboom, een kruis, een cirkel, iedere eenvoudige vorm is goed.  Gebruik stukjes dubbelzijdig plakband of een product als Tesa Posterstrips, Pritt Poster Buddies of Henzo fotoplakkers om de kaarten in de vorm die je gelegd hebt op een raam of op een muur te plakken.

Plus: samen vormen de kaarten een rustig beeld

Benodigdheden: dubbelzijdig tape of ander kleefmateriaal

12 op magneetborden

Een manier om je kaarten te presenteren zonder je kaarten te beschadigen: gebruik magneten. Gebruik eenvoudige magneetborden bijvoorbeeld van Ikea, of, zoals een vriendin van mij deed, een paar afgedankte metalen kastdeurtjes.

Plus: de presentatie is steeds aan te passen zonder je kaarten te beschadigen.

Benodigdheden: sterke koelkastmagneten (of whiteboard magneten) en magneetborden.

13: in potten

Een kaart in een pot? Ja, en het ziet er echt bijzonder leuk uit. Verzamel wit-glazen potten en week het etiket eraf. Jampotten zijn te gebruiken maar potten voor appelmoes of groente zijn misschien gemakkkelijker (want iets groter). Buig de kaart voorzichtig en steek hem rechtop in de pot met de afbeelding naar buiten. Plaats de potten op een tafel en wisselde kaartenpotten af met potten met waxinelichtjes.

Plus: Opvallend en erg sfeervol

Benodigdheden: lege potten, waxinelichtjes.

14 glazen tafelblad

Heb je een tafel met een glazen blad? Verspreid de kaarten onder het glas. Zo zijn ze zichtbaar voor al je bezoek en beschadigen ze niet.

Plus: zichtbaar zonder moeite

Benodigdheden: geen

en zo kan het ook
en zo kan het ook

foto: cayusa cc