Een uitnodiging moet er goed uitzien maar een uitnodiging heeft natuurlijk ook een praktische functie: je gasten moeten weten wanneer ze waar moeten zijn. Zeker bij uitnodigingen voor trouwfeesten komt daar vaak nog veel meer bij: een tweede, soms zelfs derde adres, tijden, wensen wat betreft kleding en cadeau’s en contactgegevens van ceremoniemeesters… voor je het weet staat de kaart zo propvol dat het moeilijk is er nog een mooie uitnodiging van te maken. Een inlegvel biedt soms uitkomst maar het kan ook anders. In de voorbeeld-uitnodiging hieronder gebruiken we een QR code.  We zullen je uitleggen hoe je zelf ook zo’n code op je kaart kan zetten.

QR codes bestaan al langer maar zijn pas populair geworden sinds mobiele telefoons met camera gangbaar zijn. En omdat zowel het maken als het lezen van de codes gratis is, houdt niets je tegen om ze te gebruiken op je fotokaart.

Uitnodiging Fotokaarten met foto en QR code
Voor en achterkant van een uitnodiging voor een trouwfeest met QR code

Om de code te maken gebruikten wij de website: http://goqr.me/ maar er zijn meer site waar je zelf gratis codes kan maken.  Om te lezen heb je een QR reader nodig. Ze zijn er voor alle moderne smartphones. Heb je geen mobiel met camera, dan kan je een computer met webcam gebruiken.

Een QR code kan meerder soorten informatie bevatten: een URL, een tekst webadres of een telefoonnummer bijvoorbeeld. In ons voorbeeld hebben we een url gebruikt. Je kan bijvoorbeeld verwijzen naar je facebookpagina, naar een speciaal gemaakte website of naar een filmpje op youtube.

Kies een zo groot mogelijke code en stel bij options een ruime marge in (hier maximaal 18 pixels). Als je wilt kun je ook de kleur van de code en de achtergrondkleur aanpassen. Als je de code op een gekleurde kaartachtergrond zet, valt de achtergrond van de code weg zodat alleen de blokjes overblijven. Omdat wij onze code op een witte ondergrond zetten, hoeven we de kleur niet aan te passen. Heb je de maat van de code ingesteld (hier 1000 bij 1000 pixels), dan kan je op download klikken. Bewaar de code.
Ga nu naar fotokaarten.nl en ontwerp je kaart. Je kan de code op zowel de voor- als de achterkant gebruiken.  Klik in stap 2 op de knop plaats extra foto. Je vindt de knop onder de afbeelding van je kaart. Ook in stap 4 staat deze knop. Zoek de qr code op en zet hem op je kaart. Pas de grootte aan en zet hem op de plaats waar je hem hebben wilt. Let er wel op dat er geen tekst of versieringen tegen of over de code heen staan, de kans is groot dat hij dan niet meer te lezen is.

Natuurlijk kan je de code ook gebruiken voor een uitnodiging voor een kinderfeestje (cadeauwensen!), voor een geboortekaartje (cadeauwensen of dat mooie liedje op youtube waarvan je de tekst gebruikt hebt op het kaartje) of een verhuiskaartje (de routebeschrijving of de locatie op google maps). Je vindt zelf vast wel een nuttige en leuke toepassing. Succes met het maken van een originele uitnodiging!

Aan de slag met qr codes:


Codes maken:

http://goqr.me/
http://qrcode.kaywa.com/

Codes lezen:

gratis QR Readers zijn beschikbaar als app’s voor alle moderne telefoons met camera. Wil je de code lezen op je computer, ga dan bijvoorbeeld naar http://miniqr.com/reader.php. De werking van de site wijst zich vanzelf.