Nog even en dan is het weer tijd om kerstkaarten te sturen. We hebben een paar praktische tips verzameld na vragen van bezoekers van onze site. Heb je na het lezen nog vragen, laat het ons dan weten, we beantwoorden ze graag. Heb je zelf een tip voor onze lezer, we horen het graag.

Wanneer moet ik mijn Kerstkaarten versturen?

Houd rekening met de drukte bij de post: het liefst heb je dat de kaarten begin december bezorgd worden. Verstuur ze eind november of in de eerste week van december. Stuur je een nieuwjaarskaart, dan is een weekje later ook mogelijk. Het is trouwens helemaal niet vreemd als je een nieuwjaarskaart pas in de eerste week van het nieuwe jaar krijgt.
Wat zet ik op de kaart?

In het kort: je naam, de naam van de ontvanger en een boodschap. Over de tekst die je als boodschap op je kaart zet, zullen we het een ander keer uitgebreid hebben maar over de afzender is wel iets te zeggen. Stuur je een kaart aan een goede bekende, een vriend of familielid dan is de voornaam van jou en/ of je gezinsleden voldoende.

Janneke, Tycho en kinderen

 

of

Bob, Petra, Ramon en Marlies

Stuur je de kaart aan mensen die je minder goed kent, zet er dan een achternaam bij

Peter en Anniek Wichers

of

Familie de Vries

Twijfel je eraan of de ontvanger direct weet wie je bent, geef dan een hint in de tekst of in de ondertekening

in de aanhef :

beste collega,

of

hallo tafeltennisclubgenoot

 

of  bij de ondertekening

Erik Biezen (Dorpstraat 17)

Lisette (HDM dames 4)

Ons advies: schrijf je naam met de hand. Zelfs als je de tekst meedrukt ziet het er een stuk persoonlijker uit als je de kaart  met de hand ondertekend. Een kerstkaart draait om persoolijke aandacht, maak het persoonlijk.

Bij het adresseren is het voor de postbode niet van belang welke naam er op de kaart staat, voor de ontvanger wel. Als je wel eens post krijgt waarop je naam verkeerd gespeld is, dan begrijp je wat we bedoelen. Twijfel je (heet haar man nou Bart of Bas?), zoek het op. Als het niet lukt, bedenk dan een truc.

Aan Linda den Hartog en familie

 

Boris, Kim en de kinderen

Let er in ieder geval op dat wat je schrijft klopt.

Een laatste tip: houdt bij wie je een kaart gestuurd hebt en vul die lijst aan met mensen van wie je een kaart gekregen hebt. Als je de lijst op de computer maakt heb je direct een handig adresboekje dat je -uitgeprint- ook gemakkelijk mee kan nemen op vakantie. Schijf er bij wat je relatie is met de persoon of waar je hem of haar van kent. Dat lijkt vreemd maar is heel handig als je mensen eigenlijk alleen van je werk, uit de buurt, van school of van de sportclub kent.