Eerste Communie bij Foto Kaarten

In de periode van het voorjaar gaan weer veel kinderen ter communie. Fotokaarten.nl is een goede plek om uitnodigingen voor het feest te maken en tussen onze bestellingen zien we dan ook regelmatig communiekaarten voorbij komen. Maar wat is communie precies?

Als kinderen communie doen, wordt meestal de eerste heilige communie bedoeld, of kortweg eerste communie. De eerste communie maakt deel uit van de drie initiatiesacramenten van de katholieke kerk: doopsel, eerste communie en vormsel. Een sacrament is een gewijde handeling in het christendom waardoor God komt tot de mens. In die zin staat een sacrament tegenover gebed en offer, waarin de mens nadert tot God. Initiatie betekent inwijding: door doopsel, eerste communie en vormsel word je ingewijd in het christelijke leven.

De officiële naam voor de communie is ‘sacrament van de eucharistie’. Eucharistie komt uit het Grieks en betekent ‘dankzegging’. In de eucharistieviering – de kerkdienst waarin dit sacrament een centrale plaats inneemt – spreekt de priester een groot dankgebed uit over het brood en de wijn, die samen de offergaven vormen voor de maaltijd van de Heer. Tijdens dat gebed veranderen volgens het katholieke geloof het brood en de wijn in het Lichaam en Bloed van Christus.

Kinderen die hun eerste communie gaan doen worden ‘communicanten’ genoemd. Aan de feestelijke eucharistieviering gaat een periode van voorbereiding vooraf. Er zijn plaatsen waar de eerste communievoorbereiding op de basisschool wordt gedaan maar het gebeurt ook – en steeds vaker – dat de parochie de communicanten voorbereidt. In veel parochies is er een groep vrijwilligers voor de communievoorbereiding, die de kinderen gedurende een aantal bijeenkomsten begeleiden.

Uitnodiging voor communie zelf makenTijdens de communie deelt het kind voor het eerst mee aan de maaltijd van de Heer, en krijgt het voor het eerst de Heilige Hostie. Het woord hostie komt van het Latijnse ‘hostia’, dat offer betekent. De hostie staat symbool voor het lichaam van Christus, want Hij heeft zich geofferd voor de mensheid door te sterven aan het kruis.

De dag is voor kinderen zelf een hele feestelijke gebeurtenis. Ze hebben hier met hun vriendjes en vriendinnetjes naar toe gewerkt en kijken hier daarom erg naar uit. Tijdens de plechtigheid zien de kinderen er netjes uit. Bij de voorbereiding hebben de kinderen geleerd wat de communie inhoudt en hoe dit wordt gevierd. Tijdens deze bijeenkomsten leren de kinderen elkaar kennen, maar wordt hun ook wegwijs gemaakt in de kerk. Ook worden er verhaal verteld over God en Jezus en wordt er goed geoefend met het halen van de hostie. Na afloop van de plechtigheid worden er vaak nog familie en vrienden na afloop uitgenodigd en krijgt de communicant cadeautjes. Ook wordt er vaak taart en ander lekkers gegeten.

Cadeautjes die de communicant vaak krijgt zijn geld, een fiets, of een horloge. Als herinnering is het leuk om een rozenkrans te geven. Vaak wordt er gedacht aan tastbare cadeautjes zodat het kind door deze cadeautjes altijd terug kan denken aan haar communie.
Voorbeelden van uitnodigingen voor communie
Ben je op zoek naar leuke uitnodigingen voor de communie, of wil je graag je eigen kaarten ontwerpen, klik dan hier.